Katona dolog

2022.03.25. 09:00

Nem kényszer az angyalbőr, de életre neveli a viselőjét

A szomszédban zajló harcok miatt újra közbeszéd tárgya a sorkötelesség. A társadalom jó része ellenzi, hogy újra angyalbőrbe bújjanak a magyar fiatalok, de erősödnek azok a hangok is, amelyek szerint a haza védelme a fontosabb.

Kovács Gábor

?nkŽntesek

Fotó: Lang Róbert

A kaposvári Stikel János 32 éven át szolgált a magyar honvédségnél, ezredesként ment nyugdíjba, és egy évet eltöltött Boszniában békefenntartóként, háborús övezetben. Nagy érdeme volt abban, hogy a kaposvári Füredi 2-es laktanya egykori bejárati kapuja megmaradt mementónak. A kezdeményezést Puskás Béla, Pethő László és a Noszlopy Honvéd nyugállományúak klubja is felkarolta. Megyénkben Kaposvár, Marcali és Nagyatád katonaváros volt, gazdag katonai múlttal. Stikel János most lapunknak azt mondta, felemás érzései vannak azzal kapcsolatban, hogy vissza kellene-e állítani a hadkötelezettséget. 


– Nem berzenkednék ellene, ha mondjuk egy fél évre visszaállítanák a sorkatonaságot – mondta a nyugdíjas katonatiszt. – A mai fiatalságnak sem árt egy kis rendszeretet, fegyelem, bajtársiasság, amit a honvédségnél tanulhatnak. Jellemben lehet fejlődni a katonaévek alatt. Nem azért szükséges, hogy megtanuljanak lőni, hanem közösségben tanuljanak meg működni és egy közös normát sajátítsanak el, vagy megtanulják legalább eltűrni. A civil életben is mindenkinek valaki parancsol általában, és nem azt és nem mindig azzal dolgozunk együtt, akivel szeretnénk. A katonaság ilyen szempontból jó iskolája annak, hogyan vágjunk neki az életnek a felnőttkor kezdetén. 

Fotó: Barkóczy László


Másrészt Stikel János egyetért a szerződéses hadsereggel, mert szerinte olyan mértékű a fejlődés a haditechnikában, hogy ezt a fiatal generáció is nehezen sajátítja el. Nagy profizmus kell a mai haditechnikai eszközök kezeléséhez, ezért nem biztos, hogy 8 évesek kezébe kellene adni a nagy értékű katonai dolgokat, fejtette ki. 


Néhány nappal ezelőtt Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy kiskunhalasi kampányrendezvényen kapott kérdést arról, hogy mi a véleménye a sorkatonaság visszaállításáról. A miniszter azt válaszolta, tudja, hogy sokan gondolkodnak így Magyarországon, és meg is érti az ő gondolkodásukat. A Magyar Honvédség az elmúlt években a hazafias honvédelmi nevelés irányába tett lépéseket a kadétprogram elindításával, a laktanyai nyílt napokkal, a honvédelmi táborokkal és honvédelmi versenyekkel. Azonban szeretnék azt elérni, hogy a magyar fiatalok önkéntes alapon akarjanak szolgálatot vállalni a honvédségben, és ne kényszerből, felelte. 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában