Ifjúsági Színházi Biennálé

2022.04.01. 17:30

A legkisebbeknek is rendezték a fesztivált

Egy kocka számtalan játéklehetőséget rejt magában. Pláne, ha több van belőle. Kockák, de mégis mindegyik más tulajdonsággal bír, akár az emberek. Kicsik, vagy nagyok, könnyűek, vagy nehezek, forrók, vagy jegesek, illatosak, vagy éppen büdösek...

Turbéki Bernadett

Ahogy az emberek sem, úgy a kockák sem egyformák. Erről tekinthették meg a legkisebbek Mire gondol Alma? című produkciót a Budapest Bábszínház versenyelőadásában pénteken. Az ASSITEJ Gyermek – és Ifjúsági Színházi Biennálé programjai között a kezdetek óta szerepel a csecsemőszínház is a kínálatban.

– Több évtizedes hagyománya van, hogy a gyerekeknek saját környezetükben, játszunk, ám ezt sokáig többnyire óvodákban tettük. Ebből a modellből alakult ki a legkisebbeknek szóló színházi műfaj, amelyhez komoly művészek, pedagógusok és pszichológusok szakértelmét vették alapul. Ez a forma, hogy a szülő ölében ott a gyermek, vagy akár az egész család jelen van, a gyermeknek egy biztonságos nyitást nyújt a világra. A picik, akik a babaszobából kimozdulva alapjában véve félnek az új helyzetektől, biztonságban és jól érzik magukat az előadáson. Ennek többnyire feltétele, hogy az édesanyjuk, akivel szoros kapcsolatban vannak szintén otthon érezze ebben a helyzetben magát. A közösen megélt élmény a gyermekre is jó hatással van – mondta Pályi János, a kaposvári Bábszíntér művészeti vezetője, aki szerint bárhol találkozzon is a közönség a bábjátékkal, ősi érzéseket kelt benne. A legkisebbeknek pedig a világhoz vezető út előszobáját jelenti egy-egy előadás.

– A felnőtt világnak a gyermekek számára is vannak biztos pontjai, mint a bolt, ahová járnak, a színház is válhat ilyen biztos ponttá – mondta Pályi János.

– Ez az első előadás, ahová közösen eljutottunk az óvodásokkal. Kis-középső csoportos gyermekeket hoztunk az előadásra, akiknek a Bábszíntérbe vezető út is újdonság varázsával hatott: most buszoztak először. Nemcsak az előadás mondanivalója, hanem a környezet is hatással van rájuk, hiszen itt másképpen kell viselkedni. Már az előtérben rácsodálkoztak a mozgó dekorációra – mondta Veiger Éva, a Nemzetőr Sori Központi Óvoda Tulipán csoportjának óvónője. A négy év alatti kicsik nagyon készültek az alkalomra.

– Nagyon vártuk, hogy jöjjünk végre. Az előadás címét is tudom: Mit gondol Alma? – tájékoztatott a három éves Csonka Vince.

- Csinosan fel is öltöztünk hozzá – mutatta Takács Ivett a színházba járós ruháját. A négyévesek között itt-ott feltűntek a babák is.

– Másfél éves a kislányom. A nővéreivel gyakran járunk ide, a nagyobbaknak szóló előadások is lekötik. Úgy vélem, a koncentráló képessége biztosan fejlődik – mondta Kellner Vasana, aki legkisebb lányával érkezett a fejlesztő hatású előadásra, amely után a gyerekeket egy közös játékra hívták a Budapest Bábszínház szereplői.

 

Mindenki tudjon a biennáléról

Pályi János egykor bábjátékosként, és díjazottként vett részt a biennálé életében.

– A fesztivál mindig egy különleges ablakot nyit egy város felé. Az utca emberével is tudatni kell, mi zajlik éppen a lakóhelyén. Erre találtuk ki a korábbi években jól bevált programokat: kiállításokat, utcaszínházi előadásokat, különböző performance-okat. Ezt a részt idén az időjárás miatt elengedtük, ám a nyár folyamán nem maradnak szabadtéri program nélkül a családok, már megszületett egy szabadtéri parkfesztivál ötlete – mondta a Pályi János, aki sz

erint a színház „itt és most!” történő varázsát semmi más nem pótolhatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában