Különleges kóstoló

2022.04.20. 17:30

Egy kupica pálinkával öröm minden koccintás

Somogy velünk élő legendái címmel indított előadás sorozatot a Takáts Gyula könyvtár. Kedden Gyenesei István beszélt életútjáról, a pálinkafőzés tudományáról, s kóstolóval kedveskedett a közönségnek.

Góz Lilla

Elmondta magáról, hogy Kaposváron nőtt fel, Gödöllőn mérnök-közgazdászként végzett, közgazdaság-tudományból doktorált, később az ELTE-n politológiát hallgatott, majd István fiával együtt a Corvinus Egyetemen pálinkamester-szakmérnöki diplomát szereztek. Vonzotta a politika világa, 1985-ben, 37 évesen az ország legfiatalabb megyei tanácselnöke lett. 17 évet szolgált a megye élén. 20 évig volt a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségének tagja, alelnöke. 1994-ben megalakította a Somogyért Egyesületet, melynek képviselőjeként a mai napig tagja a megyei közgyűlésnek. 2008–2009-ben önkormányzati, sport és turisztikai miniszterré nevezték ki. Tizenkét évvel ezelőtt beleszagolt a pálinkakészítésbe és azóta már mesterfokon műveli. 

– Rendszeresen főzettem pálinkát bérfőzdében, azután jött 2010-ben a pálinkaforradalom, a szabad pálinkafőzés lehetősége – emelte ki Gyenesei István. – Számomra az a jó pálinka, amelyik eljut az ember lelkéig – tette hozzá. A beszélgetésen szó esett arról is, hogyan került a pálinka Magyarországra, mi az optimális hőmérséklet a fogyasztásához és mire figyeljünk a kóstoláskor. A számos hazai és nemzetközi elismerést, díjat nyert pálinkái közül hetet meg is kóstolhattak az érdeklődők. – Valamennyi díjazott pálinkám a gyermekem, mindegyik sikerére büszke vagyok, de ami talán a legközelebb áll a szívemhez, az a somogyi értéktárba kerülés volt – emelte ki Gyenesei István. 

 

Élményt keres


A pálinkával akkor találkozott először, mikor otthonában a gáztűzhelyen cefrét főzött az édesapja titokban. – Meghatározó élmény volt számomra, mikor a pálinkafőzés füstje, szele gyerekként megcsapott az ősbűn állapotában – mondta. – A célom élményt adni, rávezetni sokakat, hogy az embereknek ma már nem annyira árura, sokkal inkább közös, együtt megélt élményekre van szükségük, amelyek egyre jobban hiányoznak életünkből. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában