Fotók és videó

2022.05.11. 14:01

Bébibumm a szarvasfarmon: vízibivaly és törpekecske is született

Vízi bivaly, törpekecske, hidegvérű csikó. Nyolcvan állattal gyarapodott a bőszénfai vadgazdálkodási tájközpont állománya, amelyekkel a Lázár Ervin Program keretében több ezer somogyi és baranyai gyermek ismerkedhet meg májusban,

Góz Lilla

Izgatottan lépdeltek a kaposvári Gyakorló iskola negyedikes diákjai az állatsimogató felé. 

– Ő itt egy vízi bivaly, nagyon barátságos – mutatott Málnára Daniné Udvardy Tünde, a bőszénfai tájközpont turisztikai munkatársa. Nem kellett kétszer mondania, a gyerekek azonnal meg is simogatták az állatot. Tovább haladva a szarvasokkal is megismerkedhettek, de az apró törpekecskék is elbűvölték a gyerekeket. Előkerültek a telefonok és készültek a gidás szelfik – A nagymamám bőszénfai és többször voltam már itt, de nagyon jól érzem magam – mondta el Kiss Lőrinc negyedikes tanuló. Hozzátette otthon egy hörcsögöt gondoz, de szívesen gyarapítaná a kedvencek számát.

Mészáros Míra Zoét a hidegvérű csikó bűvölte el a legjobban. Mivel ő is lovagol, így nagyon szereti a patásokat. – A névnapomra kapott pólómra az van írva, hogy aki azt állította, hogy a gyémánt a nők legjobb barátja, annak sosem volt lova – mutatta mosolyogva unikornisos felsőjét a tanuló. Hozzátette: minden állatot kedvel és szerinte fontos, hogy törődjünk velük. Otthonában Fahéj és Füge tacskóival szívesen játszik.

A Lázár Ervin Program keretében több ezer gyermek látogathat el a MATE Kaposvári Campusának bőszénfai vadgazdálkodási tájközpontjába. – Húsz gyerekkel érkeztünk és sokan először látogattak el ide, a negyedikesek az idén a tankönyvekből ismert őshonos állatokkal most testközelben is találkozhatnak – mondta el Horváthné Nyári Éva pedagógus. Hozzátette: az iskolában videóban, digitális táblán találkozhattak például a szarvassal, de számukra óriási élmény, hogy itt meg is simogathatják az állatokat.

Idén nyolcvan állattal gyarapodott az állomány. – Születtek bivalyok, törpe kecskegidák, parlagi szamarak, hidegvérű csikók és pár szarvasborjú is megérkezett – mondta el Nagy János, a vadgazdálkodási központ vezetője. Hozzátette: a csapadékos, szeles időben több az elhullás, viszont a következő hetek enyhe, száraz időjárása kedvez az elléseknek, az utódnevelésnek. – Szerdán a negyedik osztályosok érkeztek hozzánk a kaposvári, a siófoki és a szigetvári tankerület iskoláiból, májusban több ezer diák ismerkedhet meg az utódokkal – jegyezte meg Nagy János. Az állatsimogató mellett a tanulók bemehettek a lóistállóba és a magtárban gigantikus méretű agancsokat is láthattak.

Érkeznek még utódok

A tavasz beköszöntével sorra érkeztek a csöppségek Bőszénfán. Bodor Sára lovasoktató elmondta: a gondozók ilyenkor fokozottan figyelnek az anyaállatokra és kicsinyükre, s amikor már kicsit nagyobbak lesznek az utódok, akkor kapják majd meg a fülszámukat. Hozzátette: idén eddig az össze anyaállat tudta táplálni, gondozni kicsinyeit, nem volt szükség például a kecskegidák cumisüvegből való etetésére. Sokan azért látogatnak el a központba tavasszal, hogy megismerkedjenek az új jövevényekkel. Még nem késő elindulni, ugyanis június elejéig még gyarapszik az állomány. 

Címkék#szarvasfarm

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában