Élelmiszerbank

2022.08.12. 07:00

A megmentett élelmiszerből a rászorulók is jóllaknak

Összesen négymillió kilo­gramm élelmiszert mentett meg és osztott szét rászorulók között 2022 első felében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Pontos adatokat közöltek arról, hogy mennyi élelmiszer-támogatás jutott Somogyba, főként pékárut, zöldséget, gyümölcsöt kaptak a családok.

Kovács Gábor

Minden reggel egymás után érkeznek a kelevízi családok azokért az élelmiszerekért, melyeket egy marcali nagyáruházból szállítanak a faluba. Főként lejáratközeli, illetve hibás csomagolású termékeket osztanak szét a rászorulóknak. 

– Főként egy nappal korábban sütött pékárut és érett gyümölcsöket, zöldségeket küldenek – mondta Vargáné Balatincz Krisztina, Kelevíz polgármestere. – Naponta átlag 15-20 család jön érte, és a programba 250 helybelit vontunk be. Hatodik éve tart az együttműködés az Élelmiszerbankkal. Változó az élelmiszerek mennyisége, attól függ, hogy az áruházak mennyit küldenek. Azt vettük észre, hogy az utóbbi időszakban talán a válság miatt kicsit kevesebb adomány érkezett az áruházaktól. 

Négymillió kilogramm élelmiszert mentett meg és osztott szét rászorulók között 2022 első felében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület. Az idén eddig 211 ezer honfitársunk részesült azokból a többségében lejáratközeli vagy csomagolási hibás termékekből, amiket a szervezet áruházakból és élelmiszergyártóktól gyűjtött össze. A legtöbb élelmiszert Borsod-Abaúj-Zemplén megyében gyűjtötték, 274 ezer 440 kilót 35 áruházból. Somogy a 11. a megyék listáján, nálunk 115 ezer 414 kiló élelmiszert osztottak szét 19 áruház felajánlásának jóvoltából. Csak összehasonlításképp Baranyában 25 áruház vett részt a programban 19 ezer 944 kiló élelmiszerrel. Vas, Zala és Tolna megyében jóval kevesebb a mentett élelmiszerek mennyisége. 

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület mindent elkövet, hogy lépést tudjon tartani az inflációval és a rászorulói igényekkel, ezért az elmúlt hónapokban naponta csatoltak be újabb kereskedelmi egységeket a mentési hálózatába, állítják. Év eleje óta 170 áruházzal gyarapodott a rendszer, ez több mint 40 százalékos bővülés. Így már az ország 576 pontján gyűjtik a megmaradt zöldség-gyümölcsöt, pékárut és egyéb, forgalomba már nem hozható, de fogyasztásra még alkalmas termékeket. Van olyan vidéki város, ahol az elmúlt hetekben kétszer annyi nagycsaládos szülő kért segítséget az élelmiszerbankos osztásokon, mint korábban bármikor. 

Önkéntesek jelentkezését is várják

Az árdrágulás következtében várhatóan csökkenni fog a háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék mennyisége, ami a Nébih felmérései szerint az elmúlt években 65 kiló körül mozgott fejenként évente. Az élelmiszer újra értékké válhat, mondta Nagygyörgy András, az Élelmiszerbank külső kapcsolatokért felelős igazgatója. Tervezettebb bevásárlásokkal, az ételek körültekintő tárolásával, tudatosabb főzési szokásokkal és a maradékok elkerülésével most minden háztartás rengeteget spórolhat. A pazarlás csökkentéséhez nyújt tanácsokat az Élelmiszerbank nemrég indított honlapja, az Esélyt az ételnek (eselytazetelnek.hu). Az egyesület az év második felében tovább bővíti étel- és életmentő hálózatát, amihez önkéntesek jelentkezését is várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában