Augusztus 20.

2022.08.20. 11:31

Egymást erősítjük az államalapítás ünnepén

A kaposvári Kossuth téren zászlófelvonással vette kezdetét az augusztus 20-i ünnep.

K.R.

Fotó: Lang R.

Az ünnepi műsor a Somogy Táncegyüttes és a Somogy Zenekar közös műsorával vette kezdetét. 

Fotós: Lang R.

Majd Szita Károly, Kaposvár polgármestere mondott ünnepi beszédet. 

1942-ben a háború árnyékában is ünnepeltek a kaposváriak, így ma sem ördögtől való ez, húzott párhuzamot ünnepi beszédében a kaposvári polgármester a  második világháború és a jelenlegi ukrán háború között. − Azt mondják gyakran a hivatásos rettegők, hogy az ünnepre fordított anyagiakat költsük inkább áramra és gázra. De biztos, hogy igazuk van? Nem fordíthatunk hátat éppen most a bennünket megtartó tapasztalatnak és kegyelemnek. 

Fotós: Lang R.

Eleink sem fordítottak hátat ősienknek, inkább útmutatásért fordultak a történelmi múlt felé, mondta Szita Károly, a Kossuth téren tartott beszédében. A mai magyarok és kaposváriak léte múlik azon, hogy milyen válaszokat adunk a kor legfőbb kérdéseire: a globális energiaválságra, a migrációra, és arra, hogy Európa legtöbb népe képtelen belső erőforrásaira támaszkodva új nemzedékek által megújítani önmagát, fogalmazott a városvezető. 

Fotós: Lang R.

Hozzátette: nem volt kisebb a baj akkor sem, amikor Béla király a tatárokkal nézett szembe, s akkor sem, amikor Mohácsnál a törökök legyőztek minket a törökök, vagy megszálltak a nácik és a kommunisták. A nemzet túlélte ezeket a csapásokat, mert minden körülmények között ragaszkodtunk ahhoz, akik vagyunk. Ezt kell tennünk most is, sommázta Szita Károly. Azt mondta a polgármester: augusztus 20-án azért gyűlünk össze, hogy megerősítsük magunkat és tudtára adjuk egymásnak közös az öröm és a bánat is és mindenkor számíthatunk egymásra. 

Fotós: Lang Róbert

Ezután Varga László megyéspüspök megáldotta az új kenyeret, amelyet aztán Szita Károly szegett meg. 

Fotós: Lang R.

Az ünnepség záróakkordjaként a Szent István kútnál koszorúztak a város és a megye elöljárói, civil szervezetei. 

Fotós: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában