Ország torták

2022.08.24. 19:49

Herceg és nagyi játszik az ízlelőbimbókkal, megkóstoltuk az ország tortáját

A borral megbolondított huncut szilva herceg és a pirított mandulával díszített cukormentes nagyi kedvencét sokan keresik az üzletekben.

Marosi Gábor, [email protected]

Fotó: Németh Levente

"Érdekes". Ez volt az első szó, ami eszünkbe jutott, amikor megízleltük a 2022-es Ország Tortáját. A süteményben a szilva és a vörösbor kiválóan harmonizált. Az ízjáték különlegessé tette a kóstolás élményét. A győztes finomságot a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrásza, Karikó Orsolya álmodta meg. Az édességet néhány napja a kaposvári Neu Cukrászdában is meg lehet vásárolni.

Fotós: TIBOR KOVACS

 Neu Gábor az üzlet tulajdonosa elmondta, nem egyszerű elkészíteni a szilvás süteményt. A recept négy A4-es méretű lapra fért csak rá, az elkészítési technológiának pedig még egy plusz oldalt szánt a torta kitalálója. – Ahány összetevője van a tortának azt külön kell megsütni, illetve megfőzni. Az elkészítése egy másik tortához képest majdnem háromszor annyi ideig tart – mesélt a sütési folyamatról Neu Gábor.

Fotós: Németh Levente

A cukormentes torta is maradandó ízeket hagyott az ember szájában. A mascarpone-s, málnás, pisztáciás édesség, melynek a tésztáját csipkebogyó lekvárral kenték meg, az elmúlt évek egyik legjobban sikerült mentes süteménye lett. Az alkotás első szelete, amely Gyuris László keze munkáját dicséri, a szegedi Virág Cukrászdában készült el. Nagyi kedvence nemcsak Kaposváron, hanem Balatonlellén a Márton Cukrászdában is nagy népszerűségnek örvend. Márton Lajos az üzlet tulajdonosa lapunknak elmondta, a cukormentes édességet augusztus 19-e óta lehet megvásárolni náluk. A süteményt olyan sokan keresik, hogy már újabb adagot kellett sütni belőle.

Fotós: Németh Levente

– Abszolút kalóriaszegényre sikerült a cukormentes torta. A piskótája mandula és kókuszlisztből készült, ami igazán különlegessé teszi az édességet – hangsúlyozta Márton Lajos. A balatonlellei cukrászdában a következő hetekben még lehet vásárolni az ország tortáiból. Márton Lajos hozzátette, amíg legalább naponta két egész tortát el tudnak adni, addig biztosan elkészítik az idei év újdonságait. A cukrászoktól megtudtuk, egyre népszerűbbek a cukormentes termékek, idén jóval többen vásárolják meg azokat, mint a hagyományos alapanyagból készült finomságokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában