Fotók

2022.08.07. 09:07

Kastélyosdombói sört is csapoltak a komlószüreten

Megkezdődött a komlószüret Kastélyosdombón a hétvégén a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet ültetvényén. Az érdeklődők meg is kóstolhatták a Soproni 1895 elnevezésű sört, amely már a somogyi komlóból készült. A csaknem 14 hektáros ültetvényen a következő hetekben is lesz munka bőven.

Góz Lilla

Egy traktorra szerelhető speciális karral vágták le a hét méter magas komló ágakat. A pótkocsi traktorja azután a feldolgozóba vitte a növényt. Itt aztán a tobozszerű termést egy gép segítségével leszedik, a zöld levelekből komposzt lesz. Ezután következik még a szárítás és a pelletálás. Hosszú az út, mire a komló olyan formába kerül, hogy sör lesz belőle. Az aszályos idő az ültetvényt sem kerülte el.

– A 35 fok feletti forróság lelassította a komló fejlődését, emiatt két fajtát csak később tudunk betakarítani– mondta el Jankovics Sándor birtokgazda. Hozzátette: 2018-ban mindössze egy hektáron fogtak bele a komló termesztésébe, mára már csaknem 14 hektárra bővült az ültetvény, amelyben egy cseh, egy német és egy amerikai fajtával foglalkoznak. 

– Soproni 1895 ezt tessék megjegyezni, ebben van a kastélyosdombói titok, amit már meg is kóstolhatnak – mondta Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója. Hozzátette: a helyiek mellett tíz környező településen élőknek tudnak munkát biztosítani. Kiemelte: a szombati rendezvényükön megjelenők a tanévkezdési akciójukat támogathatják, több száz somogyi gyermeknek adnak iskolakezdési csomagot.

– 2004-ben hét hektár komló volt hazánkban, 2011 után teljesen megszűnt és mára már 14 hektáros ültetvény található Kastélyosdombón – mondta el Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára. Hozzátette: 78 millió forinttal támogatták a növényt telepítését itt, ami igencsak jó befektetés volt. – Ez az ültetvény iskolapéldája annak, hogy jó szándékkal, tenni akarással, együttműködéssel milyen nagyszerű eredményeket lehet elérni és bízunk benne, hogy ez a pozitív példa ragadós lesz – emelte ki Tarpataki Tamás.

Sörkóstoló és piknik 

– Ez egy magyar alapanyagból készült prémium magyar sör, amelyet magyar szakértelemmel, gyártással sikerült előállítani – mondta el Nikos Zois, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében. Örömét fejezte ki, hogy helyi, kastélyosdombói gazdaság alapanyagát használhatták fel termékük készítésekor, amelyet a jövőben még környezettudatosabban állítanak elő. – Azt a célt tűztük ki, hogy 2030-ra a gyártás szén-dioxid kibocsájtása zéró lesz és 2040-re pedig az egész értéklánc karbon semleges lesz – emelte ki a vezérigazgató. Kirics Zsolt, Kastélyosdombó polgármestere a családi piknikre invitálta a vendégeket, ahol sok finomsággal készültek számukra. A helyi sajtokat is megkóstolhatták, a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal várták. Este pedig az elismert blues zenész, Little G Weevil és zenésztársai szórakoztatták a közönséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában