Fotók és videó

2022.08.06. 20:00

Nyílzáporral tisztelegtek honfoglaló őseink előtt a Kassai-völgyben

A 907-es Pozsonyi csatára emlékeznek közös íjászattal szombaton a Kassai-völgyben. Gyerekek, nők és férfiak második alkalommal vettek részt a nyílzáporon. Sok résztvevő tizedik századi ruhában érkezett, a nagy hőség ellenére is büszkén viselték ezeket.

Góz Lilla

Nem csak a fiatalok, hanem az idősebb generáció is kedvet kapott az íjászathoz. – Egy évvel ezelőtt a sümegi várban varázsolt el az íjászat és azóta rendszeresen járok a Kassai-völgyben és idén én is részt veszek a nyílzáporban – mondta el a a komlói 65 éves Hajdu Lajos Hozzátette: gyermekként botból készített íjat, most már egy profi íjjal gyakorol. A nagy hőség ellenére is sokan érkeztek tizedik századi korhű viseletben. – Egy hun viseletet hordok, a süveg rókatollal díszített, a ruha pedig bőr és kézzel varrott mintákkal díszített – mutatta a öltözékét a tiszatenyői Dikó Mihály. Először vett részt a nyílzáporon, de nem áll tőle távol a hagyományőrzés, tizenhárom fővel egy íjász egyesületet hoztak létre. 

– Rajtam egy 10. századi viselet van és így szeretnék őseink előtt tisztelegni – mondta Gál Dávid, aki Székesfehérvárról érkezett és négy éve a Kassai iskola tanulója. – Gyerekkorom óta lovaglok, eleinte az íj nem állt közzel hozzám, de megfogott ez a szemlélet, amit itt tapasztalok a völgyben – emelte ki a résztvevő.

Lobogó magyar zászlók közepette vonultak fel a völgy egyik dombjára. A juniorok a bal szárnyon, az amazonok a jobb oldalon sorakoztak fel. Mónus József, többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász kihívta az ellenség vezérét, lövése után vezényszóra pergőtüzet zúdítottak a lovasíjászok. A céltáblák telis-tele voltak nyilakkal. – Nem volt könnyű a dombra felmászni ebben a melegben, de megérte, nagyon izgalmas volt, mondtam apának, hogy jövőre is jöjjünk el – mondta lelkesen Kovács Rebeka, aki Baranya megyéből jött a völgybe családjával.

A szervezők immáron második alkalommal készültek látványos nyílzáporral, íjászversenyekkel és közönségprogramokkal. – A 80-as évektől indult a hagyományőrzés azon ága, amely a népvándorlást célozta meg, ennek egy zászlóvivője voltam sokáig, majd a lovasíjászatból egy sportágat hoztam létre, de fontosnak tartottam, hogy azoknak az embereknek is kedvezzünk, akik arra tették fel életüket, hogy minél több eredeti tárgyat rekonstruáljanak és ezeket a 21. században láthatóvá tegyék – mondta el Kassai Lajos, a rendezvény házigazdája. A lovasíjászat modernkori megteremtője hozzátette: a látogatók biztonságos távolságból, ugyanakkor izgalmas közelségből élhették át a korhű csatajelenet szimulációját. Megjegyezte: 34 évvel ezelőtt elhatározta, hogy minden hónap első szombatján kinyitja a völgyet, amely ma már kulturális zarándokhellyé vált, ahol a hagyományt és a modernitást próbálják harmóniába hozni.

A héten az Egyesült Államokból, Luxemburgból, Belgiumból is érkeztek lányok a Kassai-völgybe. Az amazonok már reggel hatkor edzettek és nem volt ritka, hogy este tízkor végeztek. - Reggeltől estig gyakoroltunk, reggel lovakkal, délután íjász és erőnléti edzés következett – mondta Konkoly Pamuk Anna, aki Izsákról érkezett és 2016 óta az iskola tagja. Hozzátette: magyarul és angolul folyt az oktatás és óriási élményekkel tér haza. Szombaton a közönség a tizenhárom amazon bemutatóját is megtekinthette, emellett  íjászpróbák, szertűz gyújtás és kerekasztal-beszélgetések várták őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában