A gonosz törpeharcsa

2022.09.20. 16:30

Felmérés készül a törpeharcsáról

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) munkatársai arra kérik a horgászokat, hogy egy kérdőív egyszeri kitöltésével segítsék a fekete törpeharcsa balatoni elterjedésének feltérképezését.

Góz Lilla

Fotó: Shutterstock

A fekete törpeharcsa 2022 júliusában felkerült az Európai Unió egész területén a veszélyes idegenhonos fajok listájára, Magyarországra 1980-ban Olaszországból telepítették be. Mivel vizeink környezeti adottságai megfelelőek számára, gyorsan elterjedt és mára már az ország teljes területén jelen van. Rendkívül szívós, jól tolerálja az alacsony oxigénszintet, és a jelentősebb hőmérsékleti ingadozásokat is. Szaporodási, életmódbeli és táplálkozási sajátosságai miatt a megüresedő élettereket gyorsan kitölti, így kiszorítva az őshonos halfajokat. Ahol elterjedt, ott a ragadozóhalak horgászata nehézkes, süllőt fogni szinte esélytelen. A limnológiai intézet évek óta kutatja a faj elterjedését, a kérdőív kitöltésével segíthetjük munkájukat, amely IDE KATTINTVA érhető el december 31-éig.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában