Alacsony vízállás

2022.09.05. 06:49

Hatvan éve is vízpart lett a Balaton egy jó része a fotók szerint

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerint 1901 óta a legszárazabb hét hónapon vagyunk túl. A most előkerült, a hatvanas években Bélatelepen készült fotók viszont azt mutatják, nem egyedi a Balaton ilyen alacsony vízállása.

Turbéki Bernadett

Eddig egy albumban tartotta, ám a közelmúltban nyilvánosságra hozta gyermekkora féltve őrzött fotóit Bogdánné Bácskai Éva. A közösségi oldalán osztotta meg a hatvanas évek elején készült balatoni fényképeket. A fotók átlagos családi fotók lennének, mégsem azok, ugyanis a Balaton vízszintje ugyanolyan alacsony rajtuk, mint napjainkban. Jól látszik a fotókon, hogy a parttól, az eredeti bejáró stégtől milyen messzire húzódott a tó vize. Némelyik képen még a vízbe vezető pallókat is látni, ezek később okafogyottá váltak, mert a víz tovább apadt. 

 


– A képeket apukám fotózta, többnyire édesanyámmal szerepelünk a fotókon – mesélte Bácskainé Bogdán Éva. – Úgy négy-öt éves lehettem akkoriban. Csupán arra emlékszem, hogy annyira tetszett a sok lehullott falevél, hogy nem akartam hazamenni – tette hozzá. – Nagymamám az első nyaralótulajdonosok közé tartozott. Az ötvenes években választaniuk kellett, melyik ingatlant tartják meg. Az alsóbélatelepit választották, végleg odaköltöztek. A felsőfokú tanulmányaim után azonban be kellett látnom, hogy vezeték nélküli távközlési üzemmérnökként a szakmámban nem fogok helyben állást találni, így eladtuk a házunkat – mesélte az érdi asszony, aki ahogy ő fogalmazott: „imádott” a Balatonnál lakni. 

– Leginkább szezonon kívül éreztem ott jól magam, mert a hetvenes években volt a nagy tömegek időszaka a tónál – mondta. – NDK-NSZK családi találkozások, rengeteg olasz, cseh, osztrák vendég, a hetes úton szinte képtelenség volt átkelni. Az ősztől tavaszig tartó csend és nyugalom viszont varázslatos volt – tekerte vissza az idő kerekét Éva, aki nem emlékszik hasonlóan aszályos évre, de a 2002-2003-ban készült fotókat maga is látta. Az alábbi képek a hatvanas években készültek.
 

 
 
 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában