Hirdetés

2022.09.20. 10:15

Mi a teendő, ha nem megfelelő az otthonunk hőszigetelése?

Akár saját házat építettünk, akár vásároltunk egyet, nem biztos, hogy volt lehetőségünk, elég anyagi forrásunk arra, hogy minden egyes szegletét tökéletessé varázsoljuk. Van egy fontossági sorrend: élhetővé kell tenni a teret, legyen szép a fürdőszoba, kellemes hangulatú a nappali. Sok mindent pedig későbbre hagyunk – ilyen lehet például a nyílászárók cseréje, vagy a hőszigetelés. Időnként érdemes azonban fejleszteni az otthonunkat, nemcsak azért, mert ezzel komfortosabb lesz, de nő az értéke és még spórolhatunk is vele. A továbbiakban ejtünk pár szót arról, hogyan érdemes hőszigetelni az otthonunkat.

Miért szükséges a megfelelő hőszigetelés?  

Mindegy, hogy milyen módon fűtjük, vagy hűtjük az otthonunkat, a folyamatosan növekvő energiaárak miatt kiemelten fontos, hogy minél többet tudjunk spórolni ezen. Egy ideig persze lehet azzal játszani, hogy két pulcsit veszünk fel, de ez azért nem kényelmes, hosszú távú megoldás. Ráadásul nyáron a 40 fokban egy idő után már nem tudunk tovább vetkőzni. Ezért a hőszigetelés egy olyan megtérülő befektetés, ami a komfortérzetünket is javítja, és ami által pénztárcánkban is több marad a hónap végén. 

Ezenkívül a homlokzat hőszigetelésével a falazat élettartamát is megnövelhetjük, mivel kisebb hőingadozást kell elviselniük a falaknak, így kevésbé amortizálódnak. A szigetelés csökkenti a kialakult hőhidak hatásait is, a párásodás miatt kialakult penészedéstől és gombásodástól sem kell tartanunk. 

  

Mit tehetünk hőszigetelő rendszer hiányában? 

Vannak olyan területei egy háznak, amit egy folyamat részeként, mindenképpen teljesen be kell fejezni. Például nem lehet a falakat csak félig felhúzni, a tetőt félig befedni, csak a nyílászárók felét berakni, viszont a hőszigetelő rendszer kiépítését nem kell egy lépésben végrehajtani. Ez azt jelenti, hogy nem kell feltétlenül egyszerre egy nagyobb összeget kifizetni, nem kell egy komolyabb megtakarítás ahhoz, hogy belefogjunk. 

El lehet kezdeni a homlokzat-hőszigeteléssel, aztán következhet a födém, és padlástér szigetelése, szükség esetén pedig plusz belső hőszigetelés is alkalmazható. Így fokozatosan haladva jutunk újabb előnyökhöz az otthonunk szigetelésével. 

  

Hogyan vágjunk bele az otthonunk hőszigetelésébe? 

Az első lépés, hogy keressünk fel egy szakembert, aki gondosan felméri, hogy számunkra milyen hőszigetelő anyagok felhasználása legmegfelelőbb, illetve hogy mik az első lépések, amiket érdemes megtenni. Abban is tanácsot tud adni, hogy mikor érdemes belefogni a munkálatokba. A födém és a padlástér szigetelése például egész évben kivitelezhető, de a homlokzat hőszigetelését érdemes a nagy hideg beállta előtt befejezni. 

A házak hőveszteségének 30-40%-a távozhat a homlokzati falakon keresztül, a padlástéren és tetőn keresztül további 20-30%, a nyílászárókon is elszökhet 15-25%, a padlón keresztül pedig még 10-15%. Abban az esetben tehát, ha újak a nyílászáróink, és emiatt nem kell aggódni, akkor a következő fontos terület a homlokzat és a lábazat hőszigetelése. 

Ezt leginkább kétféle anyaggal szokták elvégezni: az egyik a polisztirol, a másik pedig a kőzetgyapot. A kőzetgyapot jóval drágább alapanyag, ezért kevésbé elterjedt, de valóban több előnye is van a polisztirollal szemben. Jobban hangszigetel, jobb a páraelvezető-képessége és nem gyúlékony. Tehát egy jobban szellőző, csendesebb és tűzbiztosabb szigetelést hozhatunk vele létre. 

A következő lépés a födém, a padlás és a tető hőszigetelése lehet. Itt felhasználhatunk szintén polisztirolt, kőzetgyapotot, vagy üveggyapotot. Abban az esetben, ha a padlásteret nem szeretnék tárolásra használni, nem szükséges, hogy járható legyen a szigetelés, akkor akár házilag is megoldható a födém szigetelése, csak üveggyapotlapokat kell kötésben lefektetni. Abban az esetben, ha tárolóként használjuk, vagy esetleg beépítenénk a tetőteret, akkor mindenképpen szükséges, hogy járható födémszigetelést alkalmazzunk, és a hőszigetelő anyag tetejére például egy réteg OSB-lap kerüljön. 

Használhatunk fújható szigetelőanyagot is, ez olyan esetekben előnyös, amikor nehezen elérhető részeket akarunk befedni. Nem kell a szigetelőanyag szétvágásával bajlódni, amiatt aggódni, hogy hézag marad a két elem között, nehezen passzolnak össze a részek. Egyszerűen és gyorsan befújható a nehezen megközelíthető zugokba is. 

 

Csak egyszer kell megcsinálni, de akkor jól! 

Fontos, hogy az otthonunk szigetelőrendszerének kialakításánál nem szabad a minőségen spórolni. Gondosan ki kell választani, hogy melyik gyártónál lehet beszerezni a legjobb ár-érték arányú szigetelőanyagokat. Ez egy olyan befektetés, ami rövid távon meg fog térülni, viszont ha nem megfelelő alapanyagokból és kontár kivitelezőkkel végeztetjük el a munkát, akkor veszteséges is lehet. Gondoljunk csak bele: ha a rosszul végrehajtott szigetelés miatt valahol elkezd ázni, vagy penészedni a házunk, akkor az egész szigetelést le kell bontani, és újra megcsinálni – ami így dupla költséggel jár. 

  

Összességében tehát elmondható, hogy az otthonunk szigetelésébe bármikor, akár utólag is belevághatunk, nem kell hozzá egy nagyobb, félretett összeg sem. A lényeg, hogy egy szakember segítségével pontosan tervezzük meg a lépéseket, hogy hosszú távon élvezhessük az előnyeit.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában