KÁN

2022.09.29. 12:54

Nagy István bejelentette, megérkezett a régen várt támogatás az állattartóknak

Az állattenyésztők mindig a keményebb végén fogják meg a munkát – hangzott el a KÁN nulladik napján, ahol az Állattenyésztők napját tartották a MATE Kaposvári Campusán. Az országgyűlés 2020-ban nyilvánította augusztus 29-ét a Magyar Állattenyésztés Napjának. Szent-Mihály napja hagyományosan a számadásról szól, ezt ejtették meg a tanácskozáson.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Összébb kell húzni magunkat, túl kell élni és menni tovább  – idézte köszöntőjében egy gazda véleményét a mai nehéz időkről Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) elnöke, aki ennek ellenére bizakodó, mert szerinte az élni akarás beruházást jelent, az új innovatív technológiák alkalmazását. Gyuricza Csaba, a MATE rektora hangsúlyozta, hogy a nehézségekkel együtt felértékelődött az agrárium szerepe. Ezt mutatja, hogy 25-ről 60-ra emelkedett az állattenyésztő mérnök szakra jelentkezők száma, vagyis megháromszorozódott. 

Az elmúlt két év nehézségei eddig ismeretlen kihívások elé állították a hazai agráriumot, és sajnos, még nem mondhatjuk el, hogy túl vagyunk rajta, mondta az agrárminiszter.

Drágítják a termelést a rendkívül magas inputárak, és ha nem lett volna mindez elég most már az orosz-ukrán konfliktus következményeivel is számolnunk kell – jegyezte meg ünnepi beszédében Nagy István. – A háború ugyanis világszerte alapvetően meghatározza a mezőgazdaság és élelmiszeripar helyzetét, kilátásait. A korábban megindult, de a háború által a termény-, gáz-, áram- és a műtrágyapiacon világszerte felerősített extrém szintű áremelkedések következményeinek kezelése központi kérdése lett az agrárpolitikának.

Minden baj ellenére az állattenyésztés kibocsátása jelentősen nőtt az elmúlt tíz évben. Míg 2010-ben 614 milliárd forint volt, 2020-ra 1026 milliárd forintra emelkedett, ami 67 százalékos növekedésnek felel meg. A tenyésztésszervezési támogatások 1,3 milliárd forintos keretéből 1,14 milliárd forint már gazdára talált. 

Az agrárminiszter Kaposváron jelentette be, hogy a háború miatti uniós válságmentő támogatásból 6,2 milliárdot juttatnak a baromfi és sertéskoca tartóknak, ez a régen várt pénz a napokban érkezett meg. 

A termeléshez kötött támogatási források csaknem kétharmada, évente több mint 129 millió euró dedikáltan az állattenyésztést segíti. Bár a tárgyalások ezen a területen már lezárultak, a számok akkor válnak hivatalossá, ha a most benyújtott stratégiai tervet az Európai Bizottság is elfogadja, erre akár hat hét múlva sor kerülhet. 

Alkut ajánlott az agrárminiszter a pályázatot benyújtóknak

Alkut ajánlok, és a szavamat adom rá – fordult azokhoz a miniszter, akik az összesen 500 milliárd forintos állattartó telephely támogatási pályázatokban érdekeltek. Változtak az építőipari árak és költségek, ezért 2023-ban nyújtsák be új számokkal a pályázatokat, hogy ne veszítsünk forrásokat, javasolta. A támogatások ne a jövedelmet jelentsék a gazdáknak, mert az vékony jég, ehelyett az állatjólétet szolgálják, intette az érintetteket. Emellett a biodiverzitást és a genetikai állományőrzést szolgáló támogatások fontosságát is hangsúlyozta. Nagy István azt is bejelentette, hogy a nemzeti parkok legelőin gazdálkodó állattartóknak újabb 25 esztendőre meghosszabbítják a haszonbérletét, ha nincs kifogás a működésük ellen.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában