Piaci gondok

2022.09.29. 18:50

Nem szaporodik gombamód a szakellenőr

Turbéki Bernadett

Illusztráció

Fotó: Lang Róbert

Egy napra megszakadt a gombavizsgálat a Kaposvári Nagypiacon – jelezte olvasónk. Úgy tudja, hogy minden megyei jogú városnak biztosítania kell a gombavizsgálatot. Kaposváron csütörtökön az történt, hogy a szakellenőrnek rendkívüli elfoglaltsága akadt. Erről a gombaárusokat előre értesítették, az interneten is közzétették az információt. Csupán néhány hobbigombász vitte vizsgálatra a szedett zsákmányt.

– A hétfőket kivéve ingyenesen biztosítjuk a lakosság számára a gombavizsgálatot. Akkor is, amikor hónapokig szünetel a gombaszezon. November közepétől március végéig gyakorlatilag nincs gomba. A nyáron pedig az aszály miatt nem nőtt. Mi ezekben az időszakokban is biztosítunk gombaszakellenőrt, amikor gyakorlatilag nincs munkája – mondta Vargáné Bíró Éva a Kaposvári Nagypiac ügyvezetője. Hozzátette: országszerte gombaszakellenőr hiánnyal küszködnek a piacok.

– Mindenhol gondot jelent a hiányuk. Sokan végeznek gombász tanfolyamot, ám ettől nem lesz mindenki szakellenőr. A megfelelő végzettséggel rendelkezők pedig nem szívesen vállalják a felelősséget. Jóval többen szednek gombát, mint ahányan megjelennek a gombavizsgálónál, ám ők leginkább csak azt a fajta kalapost szedik, amelyiket biztosan ismerik – tette hozzá az ügyvezető, aki azt is elmesélte, hogy gyakran találkoznak extrém helyzetekkel.

Előfordult már, hogy a háziasszony már előkészítette, felszeletelte a gombát, és úgy vitte be zacskóban, de láttak már lábasban bevitt, teljesen elkészített gombás ételt is az ellenőrök, amelyet azonnal kidobattak az elbizonytalanodott szakáccsal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában