KerékpárútON

2022.09.09. 14:00

Rövid, de annál fontosabb út készült el

Másfél évtizedet vártak a szabadiak és nagyberkiek az alig több mint másfél kilométeres kerékpárút megépültére. Pénteken ünnepélyesen is felavatták a két település és a Somogy Megyei Önkormányzat konzorciumában megvalósított fejlesztést.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Óvodások kerékpárjai suhantak elsőként végig a frissen átadott Szabadi-Nagyberki kerékpárút új aszfaltján péntek délelőtt. A két településen élőknek másfél évtizedes álma vált valóra az 1,7 kilométeres szakasz elkészültével, mondta köszöntőjében Antal Lajos, Szabadi polgármestere. - Amikor 2014-ben polgármester lettem, megígértem a település lakóinak, hogy megépítjük ezt az utat. Kihívásokkal teli időszak volt, mire sikerült ezt véghez vinni. De szerencsére partnerre találtunk Nagyberkivel, mondta a településvezető. Kiemelte: szinte életveszélyes volt a közlekedés kerékpárral a két szomszédos település között az út megépültéig. Most már viszont akár négy településen áttekerhet bárki biztonságosan. 

Fotós: Lang Robert Kaposvar

Deák Gyula, Nagyberki polgármestere felidézte az átadóig vezető rögös utat. – A szántóföldek kisajátítása már 2006-ban megtörtént, a 61-es főút fejlesztését követően már kérték az építést, de akkor nem volt forrás. Végül a Területi és Településfejlesztési Operatív Programmal (TOP) nyílt lehetőség pályázat beadására. A Somogy Megyei Önkormányzattal és Szabadi önkormányzatával közös konzorciumban nyújtottuk be, amelyre 120 millió forintos támogatást nyertünk, mondta Nagyberki polgármestere. Emelést kellett igényelni az elszálló alapanyagárak miatt, így további 17 millió forintot nyertek a települések, amelyből 2022-re elkészülhetett a rég várt beruházás. 

 –  Ez olyan hatalmas feladat volt, amilyenre korábban nem volt példa. Mert a magyar vidék nem lett sem a rendszerváltás, sem az EU csatlakozás kedvezményezettje, mondta Gelencsér Attila, országgyűlési képviselő az átadón. Egészen addig így volt ez, amíg a jelenlegi kormány helyzetbe nem hozta a pályázatoknál a településeket, tette hozzá a politikus.

Fotós: Lang Robert Kaposvar

Szajcz Adrián, a megyei közgyűlés alelnöke az átadott fejlesztésről azt mondta beszédében, hogy példaértékű összefogás eredménye és hozzájárul a települések megtartó erejéhez. Az elkészült út annak a példája is, hogy merni kell nagyot álmodni, mert az álmok igenis valóra válnak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában