Szüreti felvonulás

2022.09.24. 20:00

Szüret idejére hozta a jó híreket a szennai kisbíró

Szamár- és lovaskocsival, valamint traktorokkal járták a falut a szennai szüreti felvonulás résztvevői szombaton. Több tucatnyian bújtak népviseletbe, hogy a településen felidézzék a régi hagyományokat. A jeles eseményen a Szennai Skanzenben egész napos programokkal várták az érdeklődőket.

Marosi Gábor, [email protected]

– Megtelt a szőlőhegy a világ legszebb táján. Sok a fiatal a faluban és bő a gyermekáldás – ezeket is megtudhatták azok, akik ellátogatok a szennai szüreti felvonulásra a hétvégén. A híreket a kisbíró közölte a helyiekkel és a kíváncsiskodó sokasággal. A Zselic Alapfokú Művészeti Iskola népviseletbe öltözött fiataljai és pedagógusai a skanzen elől, énekszóval indultak útnak. Néhány száz métert gyalogosan tettek meg, közben megálltak az egyik ház előtt, ahol táncra perdültek, majd a kisbíró osztotta meg gondolatait.

– Szenna község Somogyország legszebb vára, itt lakik a legszebb lánya, melynek van a legszebb hagyománya. Rengeteg itt helyben a kulturális program, jönnek is a világból mindenhonnan – hangzott a rigmus Drávecz László háza előtt. A férfi nem éppen tősgyökeres szennai, csak öt évvel ezelőtt költözött a faluba, de igyekszik részt venni mindenféle kulturális eseményen. A táncosokat és a felvonulókat süteménnyel, pogácsával, szőlővel, valamint friss szőlőlével várta és kínálta.

Miután mindenki jóllakott, elindultak a színes szalagokkal, motívumokkal és szőlőlevelekkel feldíszített szekerekhez, majd felszálltak rá, hogy végigjárják a falu néhány utcáját. Az első kocsit három csacsi, a másodikat két ló húzta. Ezen kívül még két traktor is a felvonulókkal tartott. Akik nem fértek fel a pótkocsikra, azok gyalogolva követték a szüreti konvojt.

 

Varjas Tamás a Zselici Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője, néptáncpedagógusa érdeklődésünkre elmondta, egyelőre még gyerekcipőben jár a Szent Mihály napi szüreti felvonulás. Azonban azon dolgoznak, hogy évről-évre egyre többen csatlakozzanak hozzájuk és minél több ház előtt megállhassanak és elmondhassák a falu híreit. A régi szüreti felvonulások idején ugyanis a kisbíró ilyenkor osztotta meg a település legfontosabb történéseit, de ha kellett akkor nyilvánosan meg is szidta azt, aki megérdemelte.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában