Konferencia

2022.10.12. 17:31

A konferenciák mellett a cigánytelepekre is el kell menni

Nemcsak az eddigi eredményekről, hanem a problémákról, és azok megoldási lehetőségeiről is nyíltan beszélhettek a somogyi roma kisebbségi önkormányzatok és civil szervezetek vezetői egy szerdai konferencián. A romák felzárkóztatásáról a Magyar Nemzeti Roma Platform megerősítése címmel tartottak fórumot a Belügyminisztérium szervezésében a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Kapvári Campusán.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Miközben a megyénkben élők száma a kivándorlással és a természetes fogyással 301 ezerre csökkent, 2018 óta népességrobbanást regisztráltak a romák körében: 32 ezerről 59 ezerre nőtt a számuk, vagyis megduplázódtak a Debreceni Egyetem országos kutatása alapján – hangzott el a platformon, ahol az is kiderült, hogy 87 aktívan működő roma települési nemzetiségi önkormányzat tevékenykedik Somogyban. A fórum a romák felemelkedéséért folytatott jó gyakorlatokat hivatott bemutatni. Ilyen a Tanítsunk Magyarországért Program is. A platformon részt vett egy negyedéves roma szakkollégiumi hallgató, Perlaki Kata, aki jelenleg hét hátrányos helyzetű roma diákot mentorál. Elsősorban kulturális élményekhez szeretné juttatni a fiatalokat, de ha szükséges, iskolai felszerelést is vásárol nekik. Nemrég egy beás dalt sajátítottak el közösen. Egyik mentoráltja, a pálmajori Orsós Raul András is elkísérte, aki pályaválasztás előtt áll. Hentes szeretne lenni, de hegesztőként vagy mezőgazdászként is szívesen boldogulna.    

Fotós: Lang Robert Kaposvar

A konferenciák akkor érnek valamit, ha a résztvevők beteszik a lábukat a cigánytelepekre – hangsúlyozta Gombos Péter campus-főigazgató helyettes, aki Kovács Zoltán docenssel a Szentandrássy István Roma Szakkollégiumról beszélt. A megyei cigányság hozta létre a roma szakkollégiumot, és ez példa nélkül állt az országban, utalt erre Bogdán Imre, a Somogy Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. A roma és hátrányos helyzetű fiatalok helyzetéről a felsőoktatásban címmel Orsós Anna egyetemi docens tartott előadást, és a szakkollégium hallgatóival kerekasztal-beszélgetést folytattak. A konferencián részt vett Somos László plébános, a kaposfői Szent Erzsébet Alapítvány elnöke és Dér Tamás kaposvári alpolgármester is.  

Az országos fórumsorozatot az EU támogatásával valósították meg azzal céllal, hogy a társadalmi felzárkóztatás legfontosabb kérdéseiről ejtsenek szót, mondta köszöntőjében Ulicska László, a Belügyminisztérium főosztályvezetője. Kaposváron a roma gyerekek oktatásáról beszélgettek, és arról, hogyan tudják elősegíteni a továbbtanulásukat. Még két somogyi helyszíne lesz a beszélgetéseknek, Somogyvárra és Kadarkútra is ellátogatnak.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában