Kaposi Mór Oktató Kórház

2022.10.20. 19:58

Előzzük meg a betegséget: egészségnapot szervezett a kórház

Egészségnapot szervezett a Kaposi Mór Oktató Kórház dolgozóinak és társszerveinek. Az érdeklődők szűrővizsgálatokon vehettek részt, majd közösen körbe tekerték, futották, sétálták az egészségügyi intézmény épületét. A kezekben rózsaszín lufikat tartottak, felhívva a figyelmet a mellrák elleni küzdelemre.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Vércukor, vérnyomás, EKG mérés is várta az érdeklődőket csütörtökön a kaposvári kórház udvarán. Szörényiné Ványi Gabriella, a Kaposi Mór Oktató Kórház prevenciós és egészségfejlesztési irodájának vezetője elmondta: a délelőtt folyamán szűk három óra alatt közel százan vettek részt a vizsgálatokon. Hozzátette: sokan pár éve voltak ilyen szűréseken és látni szerették volna milyenek az értékeik. A Videoton csapata tizenöt fővel érkezett az egészségnapra. Budai Mónika, a vállalat hr vezetője elmondta: kiemelt figyelmet fordítanak a szűrővizsgálatokra, idén a toponári centrumban tüdőrák vizsgálatot szerveznek dolgozóinak. Az egészségnapon átadták a Bringázz a munkába díjakat is. Az első helyezésnek Kovácsné Major Veronika örülhetett, aki minden nap öt kilométert teker munkahelyére. – Imádok biciklizni munkába és bevásárolni is ezzel közlekedek, esőben, hidegben is jól beöltözök, akkor is kerékpározok – mondta el a kórházi dolgozó. – Nagyon örülök, hogy sikerült megmozgatni Kaposvár iskoláit, társszervezeteinket és a vállalatok munkatársait, az volt a célunk, hogy felhívjuk a tél beköszönte előtt a figyelmet az egészséges életmódra és a szűréseken való részvételre – mondta el Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója. Hozzátette: a rendezvényen a mellrák elleni küzdelem központi téma volt. – Hazánkban a legtöbb nő mellrákban hal meg, legalább évente kétezren és sok somogyi is érintett, nem győzzük eleget hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát, sajnos a covid óta még nem sikerült visszatérni a magas szűrési százalékokhoz  – emelte ki a főigazgató.

 

 Megjegyezte: nem csak a nőket, hanem a  férfiakat is biztatja, hogy vegyenek részt szűrővizsgálatokon. – Magas számban találunk emlőrákokat előrehaladott állapotban, ez azzal magyarázható, hogy nem jönnek szűrésekre – mondta el Kander Klára, a kórház mammográfiás centrumának vezető főorvosa. Hozzátette: a 45-65 éves kor közötti nőknek javasolják kétévente az emlővizsgálatokat, kezdeti állapotban sokkal könnyebb a daganatos elváltozásokat gyógyítani, mikor a nyirokcsomókban még nem képeznek áttéteket. Megjegyezte: ha valaki csomót észlel a mellében, valamint a családban halmozottan fordul elő emlőrák, akkor azonnal el kell menni szűrésre. Ősszel egy újabb kampányt indít a kórház az Edd fittebbé magad szlogennel, amely az egészséges étkezésre hívja fel a figyelmet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában