Fotók

2022.10.19. 18:12

Eltévedt hernyók lepték el a műfüvet egy kaposvári teraszon

Ellepték a hernyók a somogyi kiskerteket. Egy olvasónk fotókat is küldött arról, ahogy műfüves terasza is tele van apró fekete hernyókkal.

G. L.

Minden reggel azzal kezdi a napi teendőit, hogy több tucatnyit söpör le. A szokatlan jelenség miatt értesítette szerkesztőségünket.

Tóth István, növényvédelmi szakmérnök érdeklődésünkre elmondta: a gyapottok-bagolylepke hernyói lepték el a fényképek alapján a teraszt. A hernyók túlélést remélve keresik a telelőhelyüket. 
– Délről érkezett, szárazság- és melegkedvelő vándorlepke, amely a klíma számára kedvezővé válásának köszönhetően az elmúlt 7-8 évben elszaporodott hazánkban – emelte ki a szakember. Tóth István hozzátette: a gyapottok-bagolylepke rendkívül kártékony faj, ami szinte minden természöldséget, számos szántóföldi dísznövényt és a virágot is támadja, a paradicsomot és a paprikatermését kilyukasztja, berágja magát.

 

– Ősszel keresik a hernyók azokat a helyeket, ahol áttelelhetnek és a jelenlegi enyhe időjárás kedvez a szaporodásuknak – tette hozzá. Védekezni a lepkék ellen feromoncsapdákkal és a hernyók ellen különböző növényirtó szerekkel lehet.

– A piretroid hatóanyagokkal való permetezés segíthet a kártevők gyérítésében, de a hideg beálltával, a talaj menti fagyok után a hernyók eltűnnek, viszont át tudnak telelni, ha enyhe a tél – emelte ki Tóth István. A népi praktikák szerint hatékony lehet a talaj hamuval való szórása, ennek belegereblyézése a földbe, valamint a szalicilt és a sót sem szeretik, mint ahogy a hangyák és a meztelencsigák sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában