Előadó megoldások

2022.10.17. 19:00

Estére befűtenek, ha a függöny is felgördül

Több művészeti iskola és előadó egyesület is nehéz helyzetbe került a megdrágult rezsiárak miatt. Sok helyen amellett, hogy lejjebb tekerik majd a fűtést, kisebb helyiségekbe költöznek és az épületek egyes részeit teljesen lezárják a téli időszakban.

Marosi Gábor

Eddig havonta átlagosan félmillió forintos gázszámlát kellett fizetnie a kaposvári Roxínháznak. A társulat ezt az összeget kigazdálkodta, az új árakat azonban már nem tudják. A téli időszakban több millió forintra emelkedne a rezsiköltségük, ezért úgy döntöttek, hogy átszervezik az intézmény működését. 
Pintér Kata a Roxínház rendezője lapunknak elmondta, a nagy termet és a színpadi öltözőket csak az előadásokra fűtik fel, hogy a színészek és a nézők ne fázzanak. Hétköznap a próbákat kisebb helyiségekben tartják meg, az irodák közül csak egyet használnak majd. A Roxínházban hamarosan elektromos fűtőberendezéseket is vásárolnak és azokkal is melegítik majd a termeket. Pintér Kata hozzátette, nem biztos, hogy sokat tudnak faragni a rezsiköltségen, de ha csak annyit kell fizetniük, mint az elmúlt télen, akkor már megérte az átszervezés. 
A Mikrokozmosz Református Alapfokú Művészeti Iskola kaposmérői székhelyét és a kaposvári Vasvári Pál utcai telephelyét érinti jelentősebben a megemelkedett energiaár. A megyében összesen 15 helyszínen oktatnak diákokat, 13 intézmény azonban külső telephely, ezért külön rezsit ott nem kell fizetniük. Kecskés Miklósné a művészeti iskola igazgatója érdeklődésünkre elmondta, vannak olyan általános iskolák, ahol a korábban megszokott nagy próbaterem helyett kisebben kell majd oktatniuk a diákokat. Hozzátette, néhány helyen megemelték a termek bérleti díját. Óránként néhány száz forinttal fizetnek többet. 
Varjas Tamás a szennai Zselic Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója megkeresésünkre elmondta, úgy próbálnak meg spórolni, hogy kevesebb energiát használnak el. Van olyan próbatermük, ahol 18 foknál melegebbre nem fűtik be az épületet. A gyerekek folyamatosan mozognak, ezért nem kell attól tartani, hogy fáznak majd. Varjas Tamás arról is beszélt, egyik épületükben – ahol a zenei foglalkozások zajlanak – a felső szintet a télre lezárják, hogy kevesebbet kelljen fűteniük. Hozzátette, a drága rezsiköltséget nem tudnák kigazdálkodni, ahhoz emelniük kellene a díjakon, azt azonban nem szeretnék. 
 

Jól jönne most az igazi Süsü a Roxínházban, valódi tüzet okádva olcsóbban melegedne a színpad és a nézőtér
Fotó: Lang Róbert

Minden előadást megtartanának

A kaposvári Bábszíntér sincs könnyű helyzetben. Csíkvár Tímea a Báb-Szín-Tér Közhasznú Alapítvány elnöke érdeklődésünkre elmondta, távhővel tudják felfűteni az épületet, ennek a költsége azonban jelentősen megemelkedett. Eddig havonta 300 ezer forintot fizettek, az új számítás szerint azonban most 1 millió 600 ezer forintot kellene. – Gondolkodunk a megoldáson, de nem vagyunk könnyű helyzetben – mondta az alapítvány elnöke. – Sajnos az idén semmi olyan pályázat nem volt, ami a működésünket segítené, ezért nincsen egyszerű dolgunk. Ennek ellenére nyitva leszünk. Igyekszünk minden előadást, a bérletest és a matinét is megtartani, a termet pedig fűtjük, hogy a nézők ne fázzanak majd – tette hozzá Csíkvár Tímea
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában