Hősiesség

2022.10.26. 12:30

Nagyatádi fiatalember mentette meg a Margít hídról leugrani készülő lány életét

Dicséretben és jutalomban részesítették azt a huszonhat éves nagyatádi fiatalembert, aki október 17-én a Margit hídon saját életét kockáztatva megmentette egy fiatal lány életét. Lukács Roland egy somogyi városból munkát keresni érkezett a fővárosba, ahol este izgalmasan végződött városnéző sétája.

Turbéki Bernadett

Akciófilmbe illő jelenet játszódott le október 17-én a Margit-Hídon. Egy tizenkilenc éves lány átmászott a korláton, hogy mélybe vesse magát. Lukács Roland aznap egy raktáros állás castingja miatt utazott Budapestre. Ha már ott volt, úgy döntött, régen látott barátait is meglátogatja, akik egy városnéző sétára invitálták.

– A Margitszigetről jöttünk éppen, amikor azt hallottuk, egy járókelő rendőrért kiált. Amikor odaértünk, egy fiatalember már fogta a hölgyet, aki eldobni készült az életét, de ennél többet fizikailag nem tudott többet tenni érte. Neki kellene reflektorfénybe kerülni, de ő úgy döntött, a háttérben marad, a helyszínről is hamar távozott – mesélte Lukács Roland. A huszonhat éves, nagyatádi fiatalember átmászott a korláton, a csupán fél méter széles párkányra, a tizenkilenc éves lány mellé.

– Kértem, hogy adja ide a kezét, hogy megfogjam. Nem hagyta. Ellenkezett, ám én megragadtam a karját. Megkérdeztem, mennyi idős, hogy hívják, mi a problémája, de csak az életkorát árulta el. Azt kiabálta, menjek el innen, vagy mind a ketten leesünk. Azt válaszoltam, hogy nem fog egyikünk sem leesni, és nem fogom elengedni – mesélte Roland a történéseket, miközben párja és barátja a segélyhívót tárcsázták.

 

– A lány végül lekucorodott a párkányra, ahol csupán annyi hely volt, hogy ülve elférjen rajta. A kezemmel és a lábammal próbáltam megakadályozni, hogy leessen, közben kapaszkodnom is kellett. Ha a lány erősebb testalkatú lett volna, biztosan nem tudtam volna megtartani. Tudok úszni, ám ennek a képességemnek nem vettem volna hasznát, mert a hídpillér betonja volt alattunk – részletezte a megmentő az akciójelenet körülményeit. A kiérkező rendőröknek sem volt könnyű dolguk, mert a korláton keresztül nem érték el a kucorgó lányt, aki maga alá gyűrte a karjait. Hősünk szabadította ki és nyújtotta fel az öngyilkosjelölt kezét, hogy a rendőrök át tudják húzni a korláton, majd ő is visszamászott.

– Abban a pillanatban eszembe sem jutott, hogy milyen veszélyes, amit csinálok. Csak azt láttam, hogy egy embertársam el akarja dobni az életét. Miután lejátszódott az esemény, akkor láttam csak, milyen magasan voltunk. A családom zűrösen fogta fel a történteket. Anyukám nem örült, mert a fiát féltette, a testvéreim viszont büszkék rám. Ha újra hasonló helyzet adódna, újra megtenném, ám azt már tudom, hogy nem kérdezősködnék a lánytól, mert a kérdésektől agresszív lett – mesélte Lukács Roland, akit azóta ünnepélyes keretek között fogadtak a fővárosban, a Budapesti Rendőr Főkapitányságon. Emléklapot, dicséretet és pénzjutalmat kapott a Margit hídon személy életének megmentése során tanúsított példaértékű állampolgári magatartásának elismeréséül. Mellette az akcióban részt vevő négy rendőr is elismerésben részesült.


 

Régi sebeket tépett fel az eset

 

Lukács Roland azt is elárulta, hogy az eset régi emlékeket idézett fel benne.

– Nagyon egyszerű körülmények között élünk, nevelőszülőknél voltunk az édestestvéreimmel. Egy nagyon kedves barátom szintén náluk nőtt fel. Nagy lelki problémát okozott nekem, amikor tizenkilenc éves korában a Dunából húzták ki két héttel az eltűnése után. Előtte nap telefonon beszéltem vele, jól ismertem, nem az az ember volt, aki eldobja az életét. Két hét múlva került elő a folyóból. Van bennem egy hiányérzet azzal kapcsolatosan, hogy az idegenkezűség tekintetében nagyobb hangsúlyt kaphatott volna akkor az ügye. Ezek a gondolatok jutottak eszembe a mostani életmentés kapcsán – mondta Lukács Roland.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában