Fehér bot napja

2022.10.13. 17:30

Gyerekeknek mutatták be a láthatatlan valóságot

A láthatatlan valósággal ismerkedtek a gyerekek a könyvtárban. Immár a 10. alkalommal rendezték meg azt a szemléletformáló programsorozatot, amely egy hét alatt 400 kaposvári gyermeket hoz közelebb a látássérültek világához októberben, a látás hónapjában, és kiváltképp október 15-én, a fehér bot nemzetközi napján.

K.G.

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Ha egy fiatal lány nem látja magát jól a tükörben, akkor is nagy gondot fordít a szépítkezésre. A 26 éves kaposvári Balogh Kornélia születése óta látássérült. Mindkét szemét műtötték, de csak az egyiket tudták megmenteni az orvosok, azóta gyengénlátóként él. Arról beszélt, hogy a konyhában ütközik nehézségekbe, amelyeket különböző segédeszközökkel old meg. A konyhát nemcsak főzésre használja, hanem saját magának készít kozmetikumokat étkezési alapanyagokból. Az érettségi mellett élelmiszer analitikus technikusi végzettséget szerzett, és országos versenyen ért el helyezést.  

Fotós: Lang Robert Kaposvar

      

Milkovics Lászlóné az alig látó kategóriába tartozik. A fehér botot még nem kell használnia, de a közlekedés nehézséget jelent számára. A nyomógombos, beszélő átkelőhelyek nagy segítséget nyújtanak, hogy eljusson az utca túloldalára, de ha nincs ilyen, akkor megvárja, hogy jöjjön valaki. Leginkább a hallására támaszkodik, hogy el tudjon jutni egyik helyről a másikra. 

Egy vak bácsival buszozik együtt reggelente a 11 éves Lutz Liliána, aki a Kodály iskolába jár. Szokott segíteni neki, nehogy rossz buszra szálljon, mondta. A látássérültek és a gyerekek a Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtárban találkoztak. Egy sötétszobás sétán átélhették, milyen lehet vaknak lenni, és rendhagyó osztályfőnöki óra keretében hallgathatják meg a látássérültek életének néhány epizódját. Az asztaloknál feladatokat próbálhattak ki, kézbe vehették a látássérültek segédeszközeit és a nem látó gyermekek játékait. Szimulációs szemüvegekkel imitálták a szembetegségeket, és a fehér botos közlekedés rejtelmeibe is beavatták az érdeklődőket. A jó időben az utcára is kimerészkedtek lefedett szemmel, és megismerkedtek a vakvezető kutyával. Szerényiné Tar Gabriella könyvtáros, szervező szerint a gyerekeket ahhoz hozzásegítik ahhoz, hogy ne kerüljék el az utcán a vakokat, hanem segítséggel forduljanak hozzájuk.

Fotós: Lang Robert Kaposvar

Háromezer látássérült él Somogyban

A statisztika alapján nagyjából háromezer látássérült él Somogyban, és egyesületi szinten 450 embernek nyújtanak támogatást, de mindenkit várnak a szolgáltatásaikkal, még azokat is, akiket eddig még nem értek el, mondta Dányádiné Molnár Cecília, a Vakok és Gyengénlátók Somogy Megyei Egyesületének elnöke a könyvtári rendezvényen. A tanácsadások mellett 16 megváltozott munkaképességű munkavállaló dolgozik náluk masszőrként, sorstársi segítőként és irodai munkatársként. A megyében kistérségi csoportokat működtetnek, szabadidős és kulturális programokat szerveznek. Nagy hangsúlyt fektetnek a segédeszközök beszerzésére, kölcsönzőt működtetnek. Ellátják a sorstársakat digitális eszközökkel. és segítik ezek használatának megtanulását.    
 

    

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában