Példamutatás

2022.11.24. 10:43

Küldetésük, hogy mintaként szolgáljanak a fiataloknak

Hátrányos helyzetből indult, fiatal, tehetséges pedagógusok tartottak előadást a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) hallgatóinak a Tehetségpontok Módszertani Találkozóján szerdán. Mindhárman úgy gondolják, küldetésük van: mintaként szolgálnak a roma fiataloknak.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Bogdán Zsolt négyévesen került nevelőszülőkhöz. Az óvodától az egyetemig végigkísérte életét a tehetséggondozás. Úgy érzi, ha eredeti családjával marad, teljesen más életutat járt volna be. 
– Mindig a kommunikációs készségemre építettek – mondta. – Sokat szerepeltem, és középiskolásként szónokversenyt nyertem. Végig színésznek készültem, ám a pályaválasztás idején felhagytam ezzel az álmommal. A tanítói pálya is közel áll hozzám, fontosnak tartom, hogy a fiatalok előtt mintaként szolgáljon az életem. Ha a családomban maradok, most biztosan az utca szélén állnék – mondta Bogdán Zsolt, aki a MATE pedagógiai karán végzett.

Kalányos Mónika elsőként szerzett diplomát családjában. Lábodon él és Nagyatádon dolgozik óvodapedagógusként. – Folyamatosan tanultam, de a felsőoktatásba 2011-ben kapcsolódtam be, harminc évesen – emlékezett vissza. – Elvégeztem az óvodapedagógiát. Az egyetemen a Tudományos Diákköri Konferencián a roma gyerekek játékairól és társas helyzetükről szólt az előadásom, amely a szakdolgozatom témáját is adta. Fontosnak tartom, hogy olyan példával járjak előttük, ami előbbre viszi őket az életben – mondta Kalányos Mónika, akit családja maximálisan támogatott tervei megvalósításában. 

Tóth-Orsós Sarolta kevésbé támogató környezetből jött, de már utazó gyógypedagógusként dolgozik. – Iskolákban, intézményekben és a barátaimtól kaptam meg a támogatást – mondta. – Voltam egyszerre pedagógus és diák, mentor és mentorált. A Roma szakkollégium egykori tagjaként erről beszélek a hallgatóságnak. 

Fotó: Lang Róbert

Egymást segítik 
Az országban 1200 akkreditált Tehetség Pont működik, Somogyban csaknem harminc helyen segítik a hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalok boldogulását. 
– Sajnos még mindig sok a fehér folt – mondta Sárdi Péter, az egyesület elnöke. – A Kaposvár-Somogy Megyei Tehetségsegítő Tanács Egyesület egyik célkitűzése, hogy a meglévő tehetségpontok folyamatos lehetőséget nyújtsanak a módszertani fejlődésben. Tudjanak kommunikálni egymással, megismerjék az országos gyakorlatot, és nem titkolt célunk, hogy a Tehetség Pontok száma gyarapodjon. 

A szerdai módszertani találkozó a nyílt nap folytatásaként kapott szerepet az egyetem életében. A résztvevők életútjuk bemutatásával, tapasztalatcserével és ötleteik, javaslataik megosztásával segítik egymás munkáját. Egy-egy módszertani találkozó a hibák feltárására is lehetőséget nyújt, mert a szakemberek szerint abból is lehet tanulni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában