Bérfeszültség

2022.11.28. 11:30

Mostanra beárazták a régiót a munkaadók

Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt tavaly a munkavállalók keresete, állapította meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján a GKI Gazdaságkutató Zrt. Somogy Szabolcs-Szatmár-Bereg, Békés és Nógrád mellett a sereghajtók között van 196 ezer forintos havi nettó átlagkeresettel.

Kovács Gábor

A kamionosok faluja lett Vízvár, tartja a helyi népnyelv, miután a fiatal férfiak közül sokan fuvarozó gépkocsivezetőként, kamionsofőrként találtak olyan munkát, amellyel az átlagnál jobban kereshetnek dél-somogyi szinten. Ennek azonban az az ára, hogy gyakran vannak távol az otthonuktól, figyelte meg a falu polgármestere, aki szerint náluk messze nincsenek városi szinten a fizetések. 
– Hiányolom őket a helyi közösségi életből, de tudomásul kell venni, hogy a saját és a családjuk megélhetése a fontosabb – mondta a munka miatt távozókról Kozma László. – Az tapasztaltam, hogy a korábbi munkaerő-hiányos években többen váltottak munkahelyet a magasabb fizetés reményében, de ma már ez megszűnőben van. Az az igazság, hogy beárazták a régiónkat a munkaadók. 
– Reméljük, hogy előrébb tudunk lépni, de a következő egy-két évben várhatóan kihívásokkal küszködünk majd az orosz–ukrán háború és az infláció miatt – felelte kérdésünkre Csizmadia Gábor, a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) Somogy megyei elnöke. Munkavállalói, illetve kormányoldalról még nincs megegyezés a jövő évi minimálbérről, a VOSZ nyolc százalék növekedést látna indokoltnak a GDP idei bővülésének mértékét is figyelembe véve. 
– Bármennyire is nehézséget okoz a munkavállalói oldalnak a reálkereset csökkenése az infláció miatt, a vállalkozók csak a hatékonyságuk és a teherbírásuk tükrében tudják emelni a béreket – mondta Csizmadia Gábor. – Sajnos az uniós átlagbérrangsor alján helyezkedik el Magyarország, és a Dél-Dunántúl helyzete sem kedvező ebből a szempontból. A felzárkózáshoz mindenképpen ipari fejlesztések megvalósulása szükséges, ami megalapozná ezt a gazdaságmentő csomagokkal együtt. 
A NAV adatai szerint országosan 2021-ben bruttó 354 ezer forint volt az átlagos havi kereset, vagyis munkaviszonyból származó jövedelem, ami nettó havi 235 ezer forintot jelentett. Településtípusok szerint a legmagasabb átlagos havi nettó kereset Budapesten volt (313 ezer forint), ezt követik a megyei jogú városok (253 ezer forint), majd a városok (225 ezer forint). 
A legalacsonyabb érték a községekben volt mérhető (197 ezer forint). A GKI elemzéséből kiviláglik, hogy Somogyban csak a Balaton-part és a megyeszékhely érte el a városi átlagot, Dél-Somogyban viszont sok kistelepülésen havi 100-150 ezer forint átlagkeresetből élnek. 
Települési szinten az országban a legmagasabb értéket Tornakápolnán mérték, ahol tavaly átlagosan 535 ezer forintot vitt haza egy munkavállaló. A második helyezett a főváros II. kerülete volt 498 ezer forinttal, a harmadik pedig Telki 467 ezer forinttal. Ezzel ellentétben a legalacsonyabb átlagos havi nettó keresetet Csenyétén mutatták ki havi 37 ezer forinttal. 
 


Fotó: Lang Róbert

 

Átlagos havi nettó kereset 2021-ben:

 

Megye ezer forint 

Győr-Moson-Sopron 254

Veszprém 228

Tolna 224

Zala 210

Baranya 209

Somogy 196

Nógrád 194 

Szabolcs-Szatmár-Bereg 179

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában