Somogyi elismerések

2022.11.22. 10:47

Fődíjat nyertek a gyugyi virágok

Gyugy nyerte el a Virágos Magyarország egyik fődíját. A települést a 1000 fő alatti falu kategóriában díjazták. Gyugy mellett Somogyból Várda, Marcali és Nagyatád is kapott elismerést.

Marosi Gábor

Idén már 29. alkalommal adták át a legvirágosabb településeknek járó elismeréseket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán a napokban. A gyugyiak településszépítő fáradozásait az elmúlt években is jutalmazták már, fődíjat azonban eddig még nem sikerült nyerniük. Jelenka György polgármester megkeresésünkre elmondta, álmában sem merte gondolni, hogy elnyerik az egyik fődíjat. 

Fotó: Kovács Tibor


– Harminc éve vagyok polgármester, azóta szépítjük a falut – hangsúlyozta Jelenka György. – Sokat köszönhetünk a közmunkaprogramnak, a jelenlegi huszonkettő foglalkoztatott nagyon sokat tett azért, hogy megkapjuk az elismerést. Évente több százezer forintot fordítunk arra, hogy szép környezetet teremtsünk. Idén mintegy 300 virágot és száznál is több csemetét ültettünk el – mondta a gyugyi polgármester. Jelenka György hozzátette, a díj mellé egy 500 ezer forintos vásárlási utalványt is kaptak. Ebből újabb növényeket vásárolnak majd. 

Nagyatád a Legszebb Főtér – a Magyar Tájépítészek Szövetsége és a Magyar Turisztikai Ügynökség közös díját vehette át a budapesti eseményen. Ormai István, a város polgármestere lapunknak elmondta, a Széchenyi tér fejlesztéséért érdemelték ki az elismerést. – A helyiek Széchenyi parknak nevezik a teret, amelyet a 19. és a 20. század fordulóján kezdtek el kialakítani – mondta a polgármester. – Az elöregedett vadgesztenye-, platán- és juharfákat a Zöld Város Programban újakra cseréltük. Mintegy 160 millió forintból 160 fiatal, előnevelt facsemetét ültettünk, valamint 6000 tő virággal és cserjével tettük szebbé a környezetet. 

Marcalit Arany virág díjjal jutalmazták. Sütő László polgármester úgy véli, az elismerés elsősorban a felújított és virágosított Rákóczi utcának, valamint a rendezett parkoknak szól. – A díjban elévülhetetlen érdeme van Tanai Bernadett kertészmérnöknek, a település Gazdasági Műszaki Ellátó és Szolgáltató Szervezet vezetőjének – hangsúlyozta Sütő László

Az alig ötszáz lelkes Várdáról sem feledkezett meg a szakmai zsűri. A település a Város és Faluvédők Országos Szövetsége díját kapta meg. Varga András polgármester a díjjal kapcsolatban azt mondta, az egész falu munkája benne van az elismerésben. Várda az elmúlt húsz évben a 18. elismerést kapta meg a Virágos Magyarország versenyen. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában