Melegétel

2022.12.30. 07:00

Éthordóban házhoz viszik az ebédet a téli szünetben

Karfiolleves és csikós tokány volt a szerdai ebéd Somogyjádon.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

 – A teljes kapacitásunk negyven százalékán üzemelünk, hatvanöt gyermeknek igényelték a szünidei étkeztetést – mondta el Pánger Tímea, a Somogyjádi Sportcsarnok Nonprofit Kft. ügyvezetője. A környező településekre a falugondnok viszi ki a meleg ételt, a helyiek a konyhán vehetik át. 

Ötvenhat gyerek számára igényeltek meleg ételt a téli szünetben Gigén. – Mindannyian halmozottan hátrányos helyzetűek és a szomszédos településről hozzuk az ebédet, amelyet házhoz szállítunk – mondta Bálint Ildikó, polgármester. Az előző szünidőhöz képest tízzel több gyermeknek igényeltek étkeztetést. – Az utóbbi években fiatalodik a lakosság, egyre több kisgyermekes család költözik a településre – emelte ki a polgármester. 

Átlagosan kétszáz adag étel készül a szünidőben a buzsáki térségi konyhán. A héten a szőlősgyöröki telephely főz, jövő héten pedig a buzsáki központ. – A falugondnok éthordóban viszi ki az ebédet Táskára, Kisberénybe, Somogyvámosra és Szőlősgyörökbe az óvodásoknak, iskolásoknak és időseknek, a buzsákiak helyben vehetik át az ételt – mondta el Takács Itala, a buzsáki térségi konyha vezetője. Hozzátette: próbáltak olyan ételsort összeállítani a szünidő alatt, amelyet a gyermekek is szívesen fogyasztanak – jegyezte meg. 

Több mint száz gyermeknek igényelték a szünidei étkeztetést Barcson. A helyi szociális központban főznek nekik. Koós Csaba, Barcs polgármestere elmondta: az elmúlt hónapokban nemcsak a szociális étkeztetésben résztvevők igénylései, hanem a teljes árat fizetők is egyre többen kérnek menzai ebédet. – Idén még változatlan áron adjuk az ételt, de januárban a testületi ülésen napirendre kerül a térítési díjak emelése, mivel jelentősen nőttek a költségek – mondta.

 

Kötelező ebédet adni és kérik is 

A hátrányos helyzetű gyermek és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek számára ingyen adják a meleg ebédet, amennyiben a szülő, illetve a törvényes képviselő ezt kérelmezte. Az étkeztetést az önkormányzat az őszi, téli és tavaszi szünetben a tanév rendjéhez igazodóan szünetenként az adott tanítási szünet időtartamára eső, valamennyi munkanapon köteles megszervezni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában