Üres polcok

2022.12.02. 11:30

Gyorsabban elviszik a cukrot boltból, mint ahogyan odahozzák

Nincs kristálycukor több somogyi boltban. Ha jön is áru, pillanatok alatt elkapkodják. Csütörtökön három kaposvári üzletben hiába próbálkoztunk. Az egyik belvárosi kisbolt után az ismert somogyi üzletlánc üzletébe tértünk be, végül az egyik multinál sem jártunk sikerrel.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

– Reggel volt kristálycukor, de elfogyott, próbálkozzon pénteken nyitás után – biztatott csütörtökön az egyik kaposvári áruház eladója. Némethi Ernő, a Tallián utcai ABC üzletvezetője azt mondta: nekik sincs kristálycukruk, nagyjából három hete akadozik az ellátás. Fél kilós porcukor van, kilója 499 forint, s újabban a mokkacukor is hiánycikk. Hatta József, a Kapos Coop Zrt. kereskedelmi vezetője kiemelte: a beszerzők hiába igyekeznek, nehezen jutnak kristálycukorhoz, ezért hiány van pillanatnyilag az ársapkás kristálycukorból. A terméket kilónként 259, illetve 279 forintért adják, ám ennél lényegesen többet fizetnek érte. 
– Ha kapunk cukrot, akkor alkalmanként nagyjából 30–50 kilót szállítunk a boltokba, de ez nagyon kevés – hangsúlyozta. – Boltonként esetenként alig néhány kiló jut az áruból, amit pillanatok alatt megvásárolnak. Tudomásom szerint az élelmiszeripar importból is próbál cukrot szerezni, a lényeg, hogy folyamatosan legyen ellátás. Abban bízom, hogy az ünnepek előtt nagyobb mennyiségben kapunk majd kristálycukrot. 
A helyi boltokon kívül több nagykereskedelmi társaság somogyi üzleteiből is hiányzik olykor a kristálycukor. Az Aldi szeretné biztosítani, hogy minden fogyasztó hozzájusson az árstoppos termékekhez. Azt is közölték: a somogyi áruházakban sem jellemző a cukorhiány, ugyanakkor előfordulnak szállítási nehézségek, illetve egy-két napos késések a beszállításban. Az Aldi ezért arra törekszik, hogy biztosítsa az ellátás folyamatosságát a somogyi vásárlók számára is mind a hétköznapokban, mind a karácsonyi időszak során. 
– Mindent megteszünk azért, hogy stabil ellátást biztosítsunk az árstopos termékekből, így a cukorból is, de előfordulhat, hogy egy-egy áruházban átmenetileg – egy adott napon belül – nem a megszokott képpel találkoznak a vásárlók – derült ki egyebek mellett a Tesco sajtóosztályának tájékoztatójából. – A maximális vásárlási mennyiséget is ezért vezettük be a termékre, hogy a lehető legtöbb vásárlónk számára biztosíthassuk a folyamatos elérést. 
A Spar érdeklődésünkre többek közt arról számolt be: a fogyasztói igények a hatósági áras termékek iránt jelentősen megemelkedtek. Van olyan árstopos termék, amiből a korábbiakhoz képest háromszoros mennyiséget értékesítenek, de például kristálycukor esetében a tavalyi egész éves mennyiség idén nyárra már elfogyott. Jelenleg a kristálycukor vonatkozásában akadoznak a beszállítások, így alacsonyabb mennyiségek érhetőek el, mint a tavaly év azonos időszakában. 
Ahogy a megelőző évek során, úgy most is előfordulhat átmeneti készlethiány néhány cikk, így például a cukor esetében, de nem hosszabb és tartósabb ideig, mint korábban bármikor – áll többek közt a Penny tájékoztatójában. 
– A Penny mindent elkövet annak érdekében, hogy ez a jövőben is így maradjon, azaz mindig legyen cukor üzletei polcain. A Lidl érdeklődésünkre azt is közölte: az áruházlánc a készletek folyamatos elérhetőségnek biztosítása érdekében egységesen, minden üzletben mennyiségi korlátozást vezetett be az árstop hatálya alá eső termékekre, így cukorból 5 kiló az egyszerre megvásárolható mennyiség. A megnövekedett fogyasztói kereslet eredményezhet időszakosan üres polcokat, de az üzletekbe a beszállítás folyamatos és biztosított. A vásárlók a termékkategóriában további termékek, így például nádcukrot, a barna cukrot és a porcukrot megtalálják a polcokon. 
 


Fotó: Lang Róbert

 

Folyamatosan szállítanak, de pánikszerű a felvásárlás 



 

Az üzletláncoknak folyamatosan szállítunk kristály, por-, nád- és kockacukrot – mondta Csajághy Gábor, a I. Magyar Cukor Manufaktúra kereskedelmi vezetője. – Az összes nagy multival kapcsolatban állunk, cégünk Németországból és Lengyelországból szerzi be a kristálycukrot. 


 

Szerinte pánikfelvásárlással magyarázható, hogy egyes boltokban pillanatnyilag nincs vagy akadozik a kristálycukor-ellátás. Sokan bespájzolnak, s ha kell, ha nem, egyes családok akár több hónapra elegendő cukrot vásárolnak. Vannak, akik feltehetően attól tartanak, ha már nem lesz ársapkás termék a kristálycukor, akkor jóval drágábban jutnak hozzá, ezért ha lehetőségük nyílik rá, feltankolnak a cukorból. Megtehetik, hiszen a termék korlátlan ideig megőrzi a minőségét. Kiemelte: a helyzet némileg hasonlít a korábbi liszt- és étolajmizériára. Akkor is beindult a tömeges bevásárlás, aztán idővel kiderült: van áru, folyamatos az ellátás. 


 

– A következő hetekben is szállítunk cukrot a partnereinknek – hangsúlyozta. – Kaposvárról az utolsó idei tételt várhatóan december 22-én indítjuk útnak. 


 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában