Fotók és videó!

2023.01.07. 14:46

A köd fedte szőlőhegyen kígyózott a Három Királyok túrázóinak sora

A csípős hideg és a nagy köd ellenére rengetegen gyűltek össze szombaton kora délelőtt a kaposfüredi Benedek Elek Tagiskola udvarán, hagyományosan innen indult ugyanis a Három királyok túra a kaposfüredi szőlőhegyre.

Kovács Gábor

Hetven kiló kenyér fogyott csak a rajtnál, és kétszáz liter forralt borral és teával várták az indulókat a friss névváltozáson átesett kaposvári Lahner György 2. Ellátóezred katonái. Hosszú sorokban álltak a túrázók, hogy letehessék az otthonról hozott sok tábla csokit. A jótékonysági túrán a nevezési díjnak számító édességgel ugyanis a rászorulókat támogatják, az idén a Borostyánvirág otthonban és a kaposvári hajléktalanszállón, valamint a Napsugár lakóotthonban élőket. 

–  Csúcsdöntésre készülünk, bár a covid előtt volt év, hogy majdnem kétezren voltunk – nézett végig a sokaságon Jágerné Katona Zsuzsanna, a Szeretem Kaposvár Alapítvány elnöke, aki egykor az ötletgazdája volt a rendezvénynek. – Az idén bővítettük a nevezési helyeket, hogy ne legyen tolongás. A honvédségen kívül önkéntesek, a Kaposvári Humánszolgáltatási Gondnokság munkatársai, és a gazdák segítettek a szervezésben. 

Már az első évben, 2007-ben 300-an voltak, és azóta még népszerűbbé vált, hogy túrával kezdik az új évet kaposváriak. De érkezett már Győrből is túrázó, sőt a szervezők messze földről kaptak ajándékcsomagokat. Az idén Szita Károly polgármester köszöntötte a résztvevőket, és Pisztora Ferenc helyi plébános megáldotta a túrát. Sokan kutyasétáltatással kötötték egybe a kirándulást, az ebek mezőnyéből kitűnt Muszta, a háromlábú puli. 

– Egy balesetben vesztette el az egyik lábát, kiszaladt egy autó elé – mondta a gazdája, Dávid János. – Így is nagy a mozgásigénye, mert csupán hat hónapos. A távot együtt teljesítjük, úgy négy-öt kilométert, attól függ, hogy mennyit megyünk félre. 

Az sem volt ritka, hogy szülők babakocsit toltak a túrán, mint a kaposmérői Csizmazia Csaba és párja, akik a nyolc hónapos gyermekükkel jöttek. Nagyobb gyerekek is gyalogoltak, mint a tíz éves Molnár Milos és ikertestvére, Zorka. 

– Mindig itt vagyunk ezen a túrán, csak a covid tartott távol – mondta a nagypapa, Szász László. – Toponárról jöttünk gyalog, és úgy is megyünk haza. 

Sok idős is kipróbálta magát, a 65 éves Vass Gyuláné, és barátnője, a 71 éves Lochner Irén nordic walking bottal rótta a kilométereket. Először jöttek el, mert szeretik a mozgást és a természetet. A rutinosak már készültek, Haraszti Andrásné az előző héten napi 50 percet sétált, hogy jobban bírja. Látássérült, illetve vak emberek is túráztak kísérővel.    

– Kilenc pincét nyitottak ki a szőlőhegyi gazdák a túrázóknak – mondta Nagy Attila, a részönkormányzat elnöke. Ott is fogyott a zsíros kenyér és a forralt bor. Ki azonban nem fogyhatott, mert akadt 30-40 liter tartalék, mérte ki a bort túrázóknak Bacza Norbert az első megállónál. 

Végül kiderült, hogy összesen 1250-en neveztek a túrára, ennél azonban jóval többen voltak, mert sokan nem regisztráltak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában