Madárles

2023.01.16. 08:57

A Nagyberek nádasaiban fészkel az Év Madara

Az év élőlényeinek választott állatok Somogyban is fellelhetők. A barkóscinege a somogyi nádasok lakója, a fecskefarkú pillangóval a zselici dombtetőkön, a lápi póccal a Nagyberekben találkozhatunk.

Turbéki B.

Sándorfalva, 2015. július 12. Egy barkóscinege a fehértavi ornitológiai tábor bemutatóján Sándorfalva határában 2015. július 11-én. MTI Fotó: Rosta Tibor

Fotós: Rosta Tibor

A Magyar Madártani Egyesület 1979-ben indította el az Év Madara akciót. A kezdeményezés célja eredetileg a természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása volt. Az Év Madara a barkóscinege lett, amely Somogyban is otthon érzi magát. Nádasokban megbújva él. A Balatonnál és a Nagyberekben fészkel. 

– Az életmódja miatt igen nehéz megfigyelni, lencsevégre kapni. Ilyenkor, télen a többi cinegefélékkel együtt kóborol – mondta Máté Sándor, a MME somogyi munkatársa. – Szép, tetszetős madár, de az emberek többsége nem is hallott róla – tette hozzá a madárszakértő. 

Az egyesület kezdeményezését hasonló céllal, évenként váltakozva az Év Hüllője, az Év Kétéltűje program 2012-ben, majd 2023-ban az Év Lepkéje program követte. Az Év Lepkéje a fecskefarkú pillangó lett. Az először indult Év Lepkéje szavazáson 2022-ben a fecskefarkú pillangó bizonyult legnépszerűbbnek három jelölt közül. Az állat igen dekoratív, sárga alapszíne, és a fekete csíkok arra utalnak, hogy mérgező lehet. A fecskefarkú pillangó az egész ország területén fellelhető. – Somogyban bárhol megtalálható. Két nemzedéke van. A tavaszi nemzedék a magaslati helyeken keres párt magának, tavasszal gyakran találkozhatunk vele a zselici dombtetőkön – mutatta be röviden a fajt Ábrahám Levente, a Rippl-Rónai múzeum igazgatója. 

– Ez az akció, ami az év különböző élőlényeit illeti, felhívja a figyelmet rájuk, megismerteti a szépségüket, plusz ismeretterjesztést nyújt róluk. Olyan élőlényeket csoportosít egybe, amelyek közelebb állnak az emberekhez, és figyelmet igényelnek – mondta a múzeum igazgatója. 

Az Év Hüllőjét és Kétéltűjét az MME kétéltű- és hüllővédelmi szakosztálya választja meg 2012-óta. Az idén az alpesi gőtéé a cím, amelyből hegyvidék híján nem találhatunk Somogyban. Lápi pócunk, amely az Év Hala címet nyerte, azonban bőven akad, a Nagyberek szinte tele van vele. Könnyen átvészeli az aszályos éveket is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában