A Kódolás órája

2023.01.27. 19:00

Drónt és webkamerát is kaptak a somogyi iskolák

A Kódolás órája pályázaton indult somogyi iskolákat jutalmazták péntek délután a Precognox Kft. központjában. Az a három tanintézmény kapott értékes műszaki felszerelést, ahol a legnagyobb arányban kapcsolódtak a projektbe: a webkamerán és drónon kívül memóriakártyát is átadtak.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– A kezdeményezés játékos formában azt mutatja, hogy milyen a programozás – mondta Jóföldi Endre, a kaposvári Precognox Kft. ügyvezetője. – Hozzáértők az  informatika segítségével létrehozhatnak valamit, s nem csupán  felhasználók maradnak, hanem alkothatnak is. 

Az átadáskor elhangzott: a digitális írástudást segíti a projekt. Fontos, hogy a diákok időben elsajátítsák a legfontosabb ismereteket, hiszen manapság minden munkahely olyan dolgozók jelentkezését várja, akik a számítógépet készség szinten kezelik. A cégvezető azt is közölte: az idén is meghirdetik az Év informatika tanára pályázatot. Péntek délután három iskola – kaposvári Kisfaludy utcai tagiskola, Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és a Zichy Mihály iparművészeti szakgimnázium – képviselői vették át az ajándékot Precognox központban. 

– Szerintem kiváló kezdeményezésről van szó – mondta Molnár Éva, a Zichy középiskola informatika tanára. – Diákjaink csaknem 85 százaléka vett részt a projektben, melynek kiemelt célja a programozás népszerűsítése. Mivel művészeti iskoláról van szó, ezért olyan megoldást kerestünk, ami sokak érdeklődését keltette fel. A résztvevők alakzatokat rajzoltak, s szerintem sikeresen lezajlott a munka. 

A Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum egy drónt kapott. Cselők László matematika-informatika tanár azt mondta: a diákok az új készüléket a szántóterület feltérképezésénél is használhatják. Az agrárium valamennyi ágazatában óriási lendületet hozott  a számítástechnika, s döntő, hogy a munkába álló  somogyi fiatalok a lehető legalaposabb szaktudást elsajátítsák. Száka-Budai Klára, a Kisfaludy utcai tagiskola pedagógusa kiemelte: a logikus gondolkodást és a kreativitást fejleszti a programozás, lényegesnek nevezte, hogy a gyermek időben megismerjék  a rendelkezésükre álló ehetőséget.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában