Szobor átadás

2023.01.27. 10:34

Petőfi szobrot avattak Taranyban

Mivel a 2022/23-as évet Petőfi-évének nyilvánította az országgyűlés, Tarany is méltóképpen kívánt ehhez hozzájárulni- mondta Szekretár Pál polgármester. Méltatta Petőfi Sándor munkásságát és kérte, hogy mindenki érezze magáénak verseit. Tegye magáévá hazaszeretetét, magyarságtudatát. A település önkormányzata saját forrásból állított emléket a költőóriásnak, köszönet a magyaratádi Kücsön Norbert és Ferencz Dávid faragóknak.

Györke József

Fotó: Györke József

Szászfalvi László országgyűlési képviselő is örömének adott hangot, hogy a település így is sokat tesz magyarságtudatunkért. Mi fér bele 26 évbe? Ennyi idő adatott meg nagy költőnknek. Úgy érezzük őt ismerve szinte minden belefért ebbe nem túl sok esztendőbe. Utolsó – feleségéhez írt – levelében még egy erdélyi körutazást tervezett, bízott a jövőben. Fontosnak tartja, hogy minden magyar ismerje meg költőnk életét, munkásságát, hazaszeretetét. Ő igazi szabadsághős is volt egyben. Mesélt a székelykeresztúri mondáról is. E szerint egy székelykeresztúri ember Petőfi holttestét saját szülei mellé temette. Ezt a helyszínt mai napig is egy „Petőfi” felirat jelzi. Tudják, hogy nem így volt, de mégis képviselő úrral együtt sokan látogatják az ó-temetőben a sírt és elgondolkodnak a hazán és annak szeretetén. A szobor leleplezését követően Sándor László plébános áldotta meg azt. A taranyi iskolások dalokkal, versekkel színesítették a programot, majd nemzetiszínű kokárdákat tűztek a szobor előterébe. Hallottam, hogy március 15-ét is egyedülállóan ünneplik meg Taranyban. A településen lévő szobrok, jelentős épületek ismertetésével is ünnepelnek, majd szakavatott idegenvezető segítségével mélyebben megismerik Petőfi életútját is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában