Duális képzés előnyei

2023.02.03. 17:30

Olajos kézzel még többet tanulnak a szakmájukról

Gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek és fizetést is kapnak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus mérnökhallgatói. A duális képzés keretében a fiatalok immár 1 éve dolgoznak a kaposvári cégeknél, ahol testközelből ismerhetik meg a gépészmérnöki munkát.

Góz Lilla

Fotó: Muzslay Péter

Mezőgazdasági gépalkatrészt gyárt Bán Balázs. Az általa készített eszközök külföldre kerülnek. A kaposvári fiatal harmadik félévét tölti gépészmérnök szakon és a gyakorlatot a Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-nél tölti. – Nagyon segítőkész mindenki, mindenben támogatnak minket – mondta el a gépészmérnök hallgató. Hozzátette: a duális képzés révén gyakorlatot tud szerezni és munkáját anyagilag is honorálják. Szeretne az egyetem elvégzése után itt dolgozni gépészmérnökként. – Egy éve vagyok ennél a cégnél és ez idő alatt nagyon sokat tanultam itt – mondta el Somogyi Miklós, aki szintén a kaposvári gépipari vállalatnál van gyakorlaton. – Kaposvár gazdasági teljesítményét tekintve a feltörekvő városok között szerepel, az első húszban vagyunk és szeretnénk az első tízbe kerülni, ennek érdekében újraiparosítási programot indítottunk – mondta el Szita Károly, Kaposvár polgármestere a kaposvári üzemben tartott doorstep sajtótájékoztatón. 

Hozzátetet: szeretnének versenyképes munkabéreket biztosítani és mindenkinek munkát adni, aki dolgozni akar. – Az élelmiszergazdaság és a gépipar a két kiemelt terület, szükség van szakember utánpótlásra, a Kaposvári Campus nagyban segíti a célok elérését – emelte ki a polgármester. Vörös Péter, a  Kaposvári Campus főigazgatója elmondta: a piaci igényekre reagálva másfél éve indult műszaki képzés a somogyi megyeszékhelyen, a hallgatók második félévtől kezdve teljesíthetnek gyakorlatot a kaposvári vállalkozásoknál, a cél, hogy az egyetem elvégzése után ugyanott munkába is álljanak. – Adott Kaposváron a modern technológia, infrastruktúra és a mentor mérnöki csapat tudja segíteni a hallgatók fejlődését – emelte ki Vörös Péter.

 

Számítanak a fiatalokra az új üzemükben is

Jelenleg két gépészmérnök hallgató dolgozik a Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-nél. Szabó Krisztián ügyvezető elmondta: nagyon fontos számukra, hogy a szakember gárda biztosított legyen. – A közeljövőben a Füredi úton egy új telephelyet építünk, ahol saját fejlesztésű termékek fognak készülni, itt szeretnénk egy tanműhelyet is létrehozni, ahol viszonylag kevés helyen rendelkezésre álló modern informatikai eszközök is helyet kapnak – emelte ki Szabó Krisztián. – Sok mérnöktől tanultam, akik sajnos már nem aktívak, nekem az a feladatom, hogy továbbadjam a tudást a fiataloknak - mondta el Pethő József, a gyár műszaki vezetője. Kiemelte: míg az egyetemen a vizsgán kell bizonyítani, a gyárban azonnal megoldást kell találni egy problémára és ez inspirálja a diákokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában