Összefüggések

2023.02.15. 09:29

Végleg bezár a posta, ha nem találnak partnerre

A Magyar Posta Zrt. úgy döntött, hogy nincs lehetőség a tavaly november óta ideiglenesen szünetelő posták újranyitására, közölte hétfőn a társaság. Ahol azonban szerződéses üzemeltetésbe veszik a hivatalokat, ott újranyílhatnak.

Kovács Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

 Január óta újra kinyitott a postahivatal Gamáson, miután az önkormányzat a zsebébe nyúlt az ott élők érdekében. Egy pénzfelvételért ugyanis 30 kilométert kellett volna utazniuk a helybelieknek Balatonlellére. 
– A képviselő-testület eldöntötte, hogy az önkormányzat fizet a szolgáltatás megmaradásáért – mondta Tóth Péter, Gamás polgármestere. – A szerződés értelmében a postahivatal 5,8 millió forintba kerül egy évben, amit nekünk elő kell teremtenünk saját forrásból, mert ez nem tartozik a kötelező önkormányzati feladatellátás körébe. Egy bankautomata üzemeltetésének díja évi 4,5 millióba kerülne a településnek. A két összeget mérlegeltük, és a nagyobb komfortfokozatú teljes postai szolgáltatás mellett döntöttünk. A következő évben eldől, lesz-e folytatás. 
Somogyfajszon tavaly november óta a mobilposta vette át a postahivatal munkáját. Kedden azonban a megadott időponthoz képest egy óra késéssel érkezett meg a településre a mobilposta. Ez máskor is előfordult már, ami a helyiek szerint visszaélés az ügyfelek idejével. 
– Éppen most kaptunk egy e-mailt a Magyar Postától, amelyben a végleges bezárásról értesített – mondta Sall István, Somogyfajsz polgármestere. – Partneri megállapodást ajánlottak fel a szolgáltatás végzésére az önkormányzatnak vagy vállalkozóknak. Még tanulmányozzuk a lehetőségeket. 
A Magyar Posta partneri programot hirdetett, mert azt szeretnék, hogy a posták működtetésében az önkormányzatok, a vállalkozások, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok nagyobb számban vegyenek részt. A csekk-, levél-, és csomagfelvételt adná partneri kezelésbe, míg a háznál történő kézbesítés továbbra is a Magyar Posta dolga. A szolgáltató szerint a háború és a szankciós energiaválság tartós elhúzódása miatt nincs lehetőség a postahivatalok újranyitására, csak a szerződéses üzemeltetésre, vagyis amikor a szerződő fél díjat fizet azért, hogy a társaság a munkavállalójával és eszközeivel végezze a szolgáltatásokat. 
Fotó: Lang Róbert

 

A toponári és a kaposfüredi posta tovább működik

Tavaly novemberben 19 somogyi postahivatal akkor még ideiglenes bezárását rendelte el a Magyar Posta. Közülük a toponári és a kaposfüredi újranyitott január elején, miután a kaposvári önkormányzat 35 millió forint támogatást adott a működtetés költségeire. Tavaly hirdettek zárást a somogyaszalói, a magyaratádi, a zimányi, a sántosi, a siójuti, a gamási, a nemesvidi, a somogyvámosi, a niklai, a balatonújlaki, a zákányfalui, valamint két kaposvári, két siófoki és egy fonyódi postahivatalra. Megkérdeztük a Magyar Posta sajtószolgálatát, hogy mi lett a többi postahivatal sorsa, várjuk a válaszukat. Általános közleményükben azt írták, hogy a jelenleg működő 2200 postahely fenntartásával túlteljesítik a jogszabályi kötelezettségeket, hiszen az előírtnál 600 postával több áll az ügyfelek rendelkezésére, valamint az utóbbi években jelentősen csökkent a levél- és csekk­feladások száma. 

 

Megkeresésünkre a Magyar Posta Zrt. azt válaszolta, hogy Somogy vármegyében felfüggesztett posták működésével kapcsolatosan több tárgyalást is folytattak a települések vezetőivel. Az eredményes megbeszéléseknek köszönhetően Gamás posta, valamint Kaposvár 8 és Kaposvár 9 posta nyitott újra.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a Magyar Posta Zrt. az önkormányzatok és vállalkozások számára lehetőséget biztosít az új Posta Partneri programban való részvételre. Ebben a programban a partner a saját vállalkozása keretében, üzleti tevékenysége mellett nyújtja a postai szolgáltatásokat. Továbbá lehetőség van arra, hogy a posták szerződés alapján üzemeljenek, ebben az esetben a szerződő fél üzleti alapon díjat fizet, a Magyar Posta Zrt. pedig maga üzemelteti az adott postát.

Hangsúlyozzák, hogy a Magyar Posta Zrt. továbbra is mindent megtesz azért, hogy lakossági és üzleti ügyfelei számára is az igényekhez illeszkedő, minőségi szolgáltatást biztosítson országszerte.
 

 

Címkék#posta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában