Kényszerszünet

2023.03.02. 10:00

Aligai kikötő: ismét leállította a bíróság

Koszorus R.

A kiktöőépület látványterve.

Forrás: MW

Balatonvilágos Ismét elakadt az aligai fejlesztés, miután előbb a magaspartra tervezett lakóházak, majd a kikötői új kiszolgálóépület építését is leállíttatta a helyi ingatlantulajdonosokat tömörítő Aligai Fürdőegyesület. A civilek friss közleményükben azt írták, hogy azonnali jogvédelmet kértek, mivel álláspontjuk szerint az új kikötőépület végleg elzárná a Balatont és annak látványát a parktól. Januárban még arról írtunk, hogy zöld utat kapott ez az építkezés, amelyet már egyszer júliusban leállítottak. Akkor azért, mert a beruházó jelezte a hatóságnak, hogy az eredeti tartalommal nem kívánja megvalósítani korábban beadott terveit. Ezután kisebb beépítettséget ígérő és több zöldterülettel operáló terveket nyújtottak be, amelyre az engedélyt is megkapták. 
Azonban a bíróság az Aligai Fürdőegyesület kérésének eleget tett, így az építkezést fel kell függeszteni. A civilek a közleményükben leszögezték, hogy a Balaton megközelíthetősége közérdek, és ezért nem is tudják elfogadni, hogy szerintük évről évre kevesebb a hozzáférhető partszakasz.  Korábban nagy port kavart, hogy egy szállodakomplexumot akartak építeni a magaspart tetejére, a heves tiltakozásnak is köszönhetően ez a terv lekerült a napirendről. Helyette 105 lakásos társasházak tervét mutatták be a beruházók az építésügyi hatóságnak, amelyet mi is megmutattunk. Novemberben azonban ezt a fejlesztést is megtámadták a civilek, amely a Pécsi Törvényszék döntése értelmében nem folytatódhat. 
A végzés ugyanis kimondta, hogy a minden egyéb körülménytől függetlenül megállapítható, hogy a löszfal megbontása környezeti hatással járna. Koszorus R. 
 

Féltik a kilátást az Aligai Fürdőegyesületnek a tagjai

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában