Gyümölcsöskertünk

2023.03.22. 14:00

Nem vagyunk elkésve a veteményezéssel, de a metszéseket már be kell fejezni

Előkerültek a kapák, gereblyék a tavaszi jó idő beköszöntével. Sokan már veteményeznek a kiskertekben, csattognak az ollók, a gyümölcsfák is fazonigazításon esnek át. A somogyi kertészkedők bíznak abban, hogy a komolyabb fagyok már elkerülik birtokukat.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Bólogatnak a nárciszok, sárgállik az aranyeső a kaposvári kiskertekben. A gyümölcsfái fazonigazítását végzi Horváth László. Barátja kutyái örömmel futkároznak körülötte, a levágott ágakat rágják, játszanak velük a a zselici kertvárosi birtokon. – Nagyon hektikus az időjárás, nem lehet tudni, hogy április elején nem jön-e még fagy, a munkát azonban el kell végezni – mondta el a kertészkedő férfi. Pár házzal arrébb csattogtak az ollók és a robigép is munkába állt. – A hagymát ősszel vetettük el, már bújik ki, nem hideg már a föld és  most szórtuk el a cukorborsót – mondta el Lengyel Gyula. Hozzátette: a 80-as évek végén vásárolta birtokát és amikor csak teheti itt tölti szabadidejét. – A kapálásnál láttam, hogy van nedvesség a földben, vetek még zöldbabot, paprikát, paradicsomot, a sajátnak sokkal jobb az íze – mondta mosolyogva.

Fotós: Lang Róbert

– Éjszak még fagyok voltak és hideg volt a taj, ami késleltette volna a kelést, a napokban már neki lehet állni veteményezésnek – mondta el Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. Hozzátette: az uborka és bab, valamint a burgonya veteményezésével még várni kell. – A metszések utolsó óráiban vagyunk, mielőtt kivirágoznak a fák, el kell végezni a fazonigazítást és rezes, kénes lemosó permetezést alkalmazzunk – emelte ki Tóth István. Megjegyezte: tavaly 8-10 nappal korábban jött a meleg idő és aki szerencsére van víz a talajban. – A drága zöldségárak miatt valószínűleg egyre többen fognak veteményeseket kialakítani, ahol zöldségeket tudnak termelni – mondta el Tóth István. Hozzátette: nagyon népszerűek a magaságyások is. – Nem kell görnyedten gyomlálni, könnyebb öntözni is, valamint a megfelelő rétegzettséggel gyorsabban felmelegszik – mondta el Tóth István.

Milyen tavaszi munkákat végez a kertben?

Kübler Jánosné:
A bokrokat ollóval formára vágom, az unokám és a vőm segít a fűnyírásban. Mivel sokáig nem voltam itthon, így veteményest nem alakítottam ki. De tervezem, hogy új növényeket is ültetek, például orgonát. Azt tapasztalom, hogy korábban lett jó idő, mint az előző években. Sok még a teendő húsvétig.

Kiss Sándor:
A gyümölcsfákat és a szőlőt metszek, sajnos egy meggyfa törzse megrepedt, ki kell vágnom. A barackfa teljesen virágzik, remélem nem jön fagy, ami eltakarítja a virágokat, mert akkor megint nem kell szednünk gyümölcsöt. Egy kisebb veteményest is kialakítottam, amelybe paprika, paradicsom és uborka palánta kerül. Teljesen más a zöldségeket íze, mint boltban vásároltaknak.

Oláh Zoltán:
A fákat és a szőlőt metszem a napokban. Sajnos sok gyümölcsfa elöregedett, már nem is terem, nagyon nehéz beszerezni olyan magyar fajtákat, amelyek termésének olyan íze van, mint amilyen a régieknek. Előkészítettem a talajt és cukorborsót vetek el, de ősszel már került a földbe hagyma és saláta. Három éve szeretnénk kajszilekvárt főzni, talán idén nem viszi el a fagy a gyümölcsöket. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában