Fotók és videó

2023.03.05. 11:54

Utoljára szurkolhattak a nemzet rozmárjának a fonyódi télűzők

Kereplő, táncoló busók űzték a telet Fonyódon, ahol a zenés programokon túl a nemzet rozmárjaként ismert Schirilla György is a tavaszt köszöntötte az öt fokos Balatonba mártózva.

Böcz Zoltán

Fotó: Nemeth Levente Foto

Idén már hetedszer köszöntötték a tavaszt Fonyódon. A több száz télűzőt a helyi tűzoltózenekar és egy mohácsi busócsoport kísérte a Művelődési Központból a Vigadó térre. Egy percre sem pihent a kolomp és a kerepelő a bundás hagyományőrzők kezében, csupán egy-egy szelfi erejéig álltak meg a maszkos mohácsiak. Ám nem csak a vendégeskedő télűzők húztak álarcot, hanem a fonyódi gyerekek is maskarával készültek az alkalomra. 

A szelíd busók a Vigadó térre érve megtáncoltatták a lányokat. A Gruppa Sljokice busócsoport kilenc tagja, köztük a sokac lányok is hamar a közönség kedvencévé váltak. A csoport vezetőjétől, Burai Bélától megtudtuk, hogy ötvennél is több taggal büszkélkedhetnek. – Kis csoporttal érkeztünk a Balatonhoz, hiszen már induláskor láttuk, hogy megijedt a tél, és mire ideértünk már gyönyörű fonyódi napsütés fogadott bennünket – mesélte viccesen a busók vezetője. 

Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere köszöntötte a Balaton partjánál a közel ötszáz érdeklődőt. – Mi igyekszünk nem csak beszélni, hanem tenni is a négy évszakos vendéglátásért a Balatonnál, a nagy sikerű kolbászfesztivál után ismét sikerült megtölteni a Vigadó teret – emelte ki köszöntőjében az alpolgármester, megköszönve a látogatóknak az érdeklődést.

Habár az időjárás nem volt zord, a résztvevőket forró teával, forralt borral, valamint zsíros és lekváros kenyérrel is várták. A kreatívabb télűzők különböző foglalkozásokon is kipróbálhatták magukat, valamint fellépett a Fonyódi Betyár Néptánc Egyesület is, de nem maradt el a kiszebáb elégetése sem.

A legnagyobb érdeklődést Schirilla György fagyos csobbanása övezte. A nemzet rozmárja utoljára mártózott meg a néhány fokos Balatonban Fonyódnál. A 62 éves férfi idén még néhányszor elmerül a ideg vízben, de Fonyódon most szurkolhatott neki utoljára a nagyérdemű. A fürdőzés különlegesre sikerült, ugyanis Schirilla György egy érdeklődő kislányt is az ölébe vett, így köszöntve a tavaszt a térdig érő Balatonban. A rozmár érdeklősédünkre elárulta: egyre nehezebb a felkészülés egy-egy ilyen csobbanásra, valamint viccelődve megjegyezte hogy az enyhe telek miatt kezdett kevésbé kihívást jelenteni neki az egyre kevésbé fagyosabb mártózás.

– A szívemben megőrzöm azt a sok embert, akik ma itt voltak egy szurkoltak nekem – mondta a nemzet rozmárja miután kijött a Balatonból. Schirilla György azt is elárulta, hogy a legemlékezetesebb fonyódi úszása az volt, amikor tizenöt évvel ezelőtt rianások között, nagy szélben merült el az akkor ténylegesen fagyos Balatonban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában