Határok nélkül

2023.04.29. 09:03

Erasmus nyitotta ki a horvát konyha ajtaját

Újragondolt horvát fogások, csevapcsicsa, razsnyica és császármorzsa is készült a napokban: stílusos menüt állítottak össze a KSZC Széchenyi István Technikum és Szakképző Iskolában, ahol az Erasmus-program zárórendezvényét tartották meg. Összesen 68 kaposvári szakács-, cukrász- és pincértanuló vett részt a horvátországi és ausztriai gyakorlaton.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang R.

– Büszke vagyok a diákjaink teljesítményére, volt olyan kaposvári fiatal, aki Horvátországban szinte azonnal a látványkonyhában kezdte a munkát – mondta Kárász László igazgató. – A tanulók ötcsillagos szállóban és kisebb éttermekben is dolgoztak, volt, amikor a szakácstanulók kagylót és tintahalat készítettek elő az ebédhez, máskor a csevapcsicsa és a razsnyicakészítés rejtelmeit is megismerték. Kiválóan sikerült az ausztriai gyakorlat, fiataljaink svédasztalos vendégfogadásnál is közreműködtek. 

Fotó: Lang R.

Kárász László elmondta, a határon átnyúló kapcsolatok ápolásának régi hagyománya van az intézményben, melynek több, kézzelfogható előnye van: a fiatalok világot látnak, más kulturális szokásokat, hagyományokat ismernek meg, fejlődik a nyelvtudásuk. Az igazgató hangsúlyozta: eredményesnek ítéli meg a mostani programot is. A siker jelzi, hogy az egyik végzős diákjukat Ausztriába visszavárják. 

– Fő célunk, hogy diákjaink versenyképes tudást, szakmát szerezzenek és könnyen munkába álljanak – mondta. – 2017 óta már négy sikeres pályázaton vagyunk túl, csaknem 435 ezer eurót nyertünk, a programokba 278 tanulón kívül 29 oktató is bekapcsolódott. A nemzetközi kapcsolatokat feltétlenül folytatni kívánjuk, arra számítunk, hogy szeptembertől újabb projektbe kapcsolódhat az iskolánk. 

Fotó: Lang R.

A szerdai záróprogram kapcsán stílusos volt a menüsor. Harmincliteres üstben főtt a májgaluskaleves, amit kakukk­fűvel és rozmaringgal is ízesítettek, marha- és sertéshúsból készült a csevapcsicsa, borssal fűszerezték és ajvárral tálalták. A razsnyica sem hiányzott a felhozatalból. Desszertként császármorzsát szolgáltak fel a rendezvény résztvevőinek. 
 

Fotó: Lang R.


Fotók: Lang Róbert 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában