Út a jövőbe

2023.04.05. 13:19

Sok akadályt győztek le az alapkő letételéig

Hat évnyi tervezés és előkészület után letették a Kaposmenti kerékpárút alapkövét Kaposújlakon, a helyi tó melletti parkban. Ha elkészül, már csak egy néhány száz méteres Kaposvár előtti szakasznak kell megépülnie ahhoz, hogy el lehessen érni a rajta a várost.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Muzslay Péter

- A Kassai-völgytől indul, az újlaki tó mellett, néhol a gáton vezet, majd a Kapos partján halad az ártéren a 4,5 kilométeres kerékpárút, ameddig a vízügy engedélyezte. Környezettudatos, segíti a sportot, a turizmust és a munkába járást – sorolta a beruházás előnyeit Csabai Tamás, Kaposújlak polgármestere, aki azt is hozzátette: ha őszre befejeződnek a munkák, egy 800 méteres szakasz így is hiányzik majd Kaposvár előtt, mert az nem szerepelhetett a pályázati kiírásban, lévén Kaposvár közigazgatási területére esik. Enélkül azonban erőfeszítéseik hiábavalóak lennének, de szerencsére a döntéshozók a szívükön viselik a kerékpárút sorsát, állította. 

Fotós: Muzslay Péter

– Nem emlékszem arra, hogy annyi akadály gördült volna egy fejlesztés elé, mint a Kaposmenti kerékpárútnál, mert politikai és anyagi problémákkal is meg kellett küzdenünk – idézte fel az ünnepségen Gelencsér Attila, Kaposvár és a Zselic országgyűlési képviselője. 

Fotós: Muzslay Péter

Először a 61-es út mentén tervezték, de ott nem volt hozzá elég hely, majd az árak emelkedése miatt többször ráemelés kellett a projekthez. Ráadásul a vármegyei közgyűlés ellenzéki frakciójának elutasítása miatt majdnem meghiúsult a ráemelés. Végül így került az eredetileg 200 millió forintos beruházás félmilliárd forintba. 

Fotós: Muzslay Péter

Gelencsér Attila kiemelte, hogy a Zselicben példaértékűen több száz kilométer kerékpárút épült, illetve tervezik az építését. A Kaposvár és a Szigetvár közötti kerékpárút építését csak a beruházási stop miatt halasztották el. A kaposújlaki alapkő-letételen részt vett Prukner Gábor, Kaposmérő polgármestere, Dér Tamás kaposvári alpolgármester és Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke is.

 

Uniós pénzekre vár az összekötő út

Felújították a zimányi Rákóczi utcát, illetve a folytatásaként vezető külterületi, mezőgazdasági utat, valamint az utca járdáit. A szerdai átadáson részt vett Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője és Szajcz Adrián, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke is. Takács János polgármester elmondta: 70 millió forintot fordíthattak a felújításra a Magyar Falu Program keretében. Az önkormányzat önerővel, a helyi cégek pedig támogatással járultak hozzá a költségekhez. Az út eredetileg még az 1960-as években épült, de azóta a mezőgazdasági erőgépek tönkretették az aszfaltréteget. Az utca rossz állapota már a lakóházakat és az ott élőket is veszélyeztette. Az átadáson Witzmann Mihály elmondta, hogy vannak még fejlesztési tervek Zimányban, de a Kaposvár-Zimány-Toponár összekötő út megépítése az uniós pénzek megérkeztétől függ.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában