Fotók

2023.04.20. 16:30

Vadászbombázók és kiképző repülőgép talált otthonra Kadarkúton

Szuhoj vadászbombázók és Albatros kiképző repülőgép is érkezett Kadarkútra. Az Aviátor Repüléstörténeti Alapítvány itt lelt új otthonra és azon dolgoznak, hogy a repülőgépeket felújítsák, majd bemutathassák a somogyiaknak.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Az elmúlt napokban az interneten keringett egy videó, amelyen egy Szuhoj vadászbombázót szállítottak Somogy útjain. 
– Tájékoztattuk a lakosokat, hogy Kadarkúton lesz a kiállító helyünk, ide szállítottuk Szolnokról és Siófokról a repülőgépeket, itt újítjuk fel ezeket – mondta el Horváth István, az Aviátor Repüléstörténeti Alapítvány elnöke. Hozzátette: speciális trélerekkel érkezett két Szuhoj vadászbombázó, egy L–39 Albatros kiképző repülőgép és három Mi–2-es helikopter. 

– A mellettünk lévő helikopter 27 éve állt, mostanra eljutottunk odáig, hogy már működik – mondta büszkén Horváth István. – A kapcsolatrendszerünk révén sikerült az eszközöket beszereznünk, ez a lengyel kamion most viszi vissza a 13 tonnás Szuhoj vadászbombázó mozgatásához szükséges speciális szárnykocsikat – emelte ki az alapítvány elnöke. – Csak a szárnyai 1,7 tonna súlyúak, korábban a siófoki tűzoltók segítségével sikerült visszahajtani őket, mert a húsz kilós kalapács lepattant róluk – mondta mosolyogva Horváth István, aki tiszthelyettesi iskolát végzett, majd az An-26-os szállítógéppel kezdte pályafutását 20 évesen. 1983-ban került Taszárra és onnan ment nyugdíjba. Nagy szívfájdalma, hogy megszűnt a repülős műszaki képzés Kadarkúton. – Sok szakmai segédanyagot hoztam az iskolának – emelte ki Horváth István. – Bízom benne, hogy a jövőben újraindítják a képzés, tősgyökeres kaposváriként nagyon örülnék neki. 

A repülőgépeket kivétel nélkül felújítják, lesznek közöttük olyanok, amelyeknek a hajtóműveit be tudják indítani és valamennyi műszerük működni fog. – Nem tudunk folyamatosan dolgozni a gépeken, az ezeket ismerő szakemberek ugyanis Kecskemétről, Nyíregyházáról, Budapestről érkeznek a szabadidejükben Kadarkútra – tette hozzá Horváth István. – Most az Albatros kiképző repülőgépbe pótoltunk egy műszert, amelyet Lengyelországból rendeltünk. Át is szellőztetjük a teljes gépet, hogy ne párásodjon be, belülről új néz ki, mintha gyárilag új lenne – mutatta büszkén Horváth István. Megjegyezte: havonta több nyílt napot szeretnének tartani Kadarkúton, valamint múzeumi gyűjteményük is ide kerül a közeljövőben. 

– Helikopter és repülőgép javításával foglalkozunk a kadarkúti bázison, a kisebb munkákat Budaörsön végezzük – mondta el Jakab Ernő, Fly Coop Kft. egyik tulajdonosa. – Az Aviátor Repüléstörténeti Alapítvány otthonra talált nálunk, tette hozzá a kadarkúti reptet tulajdonló cég nevében, majd arra is felhívta a figyelmet, hogy június 10-én repülős napot tartanak Kadarkúton, s a hajdani taszári 101. repülő század is ott tartja fennállásának 40. évfordulóját. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában