Kézművesség

2023.04.07. 06:54

Vesszőből kosarat és tartókat, fából nyulat vihetünk húsvétra

Lézerrel vágott fa nyulakat, csokiszedő kosarakat is készítenek a somogyi kézművesek az ünnepre.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Két hónappal ezelőtt döntötte el Galba-Petrus Szibil, hogy szeretne egyedi ajándéktárgyakat gyártani. Férjével egy lézergravírozó gépet vásároltak, amely segítségével különböző formákat vágnak ki és díszítenek fa alapanyagra mezőcsokonyai otthonukban. 

A legkisebbek is imádják a fa nyuszikat. 
Fotós: Kovács Tibor

– Először megtervezzük a mintákat, ez a hosszabb folyamat, majd a gép kivágja a formákat. Húsvétra készítettünk tojástartót, húsvéti nyuszikat talicskával, valamint virágba, süteménybe leszúrható formákat, hűtőmágneseket – mondta el a mezőcsokonyai édesanya. A minták nyírfa rétegelt lemezből készülnek, sokan keresik meg egyedi elképzelésekkel, készítettek már fali kulcstartót, kávékapszula-tartót is. – Többnyire falubeliek, családi barátok kerestek eddig minket, az ünnepek előtt a talicskás nyuszi volt a sláger – tette hozzá Galba-Petrus Szibil. – Most az a tervünk, hogy mutatós, de hasznos alkotásokat készítsünk a párommal anyák napjára. 

A mintáknak csak a képzelet szabhat határt. 
Fotós: Kovács Tibor

Díszíthető húsvéti kosár, gyermekeknek szánt tojásgyűjtő is készül Kelevízen. Az önkormányzat műhelyében tucatnyi közmunkás szebbnél szebb kosarakat fon, a varrodában már hímzett és szublimációs technikával termékeket is készítenek. 

Nagy sláger a díszíthető kosár. 
Fotós: Kovács Tibor

– A legjobban a gyermekek számára készült kisebb kosár fogyott, de olyan nagyot is fontunk, amelybe egy munkatársam belefekve ki sem látszott – árulta el Reitmayer Renáta közmunkás. – A faluban másfél hektárnyi területre bővítettük a vesszőültetvényünket, így a kosár alapanyagainak egy részét már meg tudjuk termelni – mondta Vargáné Balatincz Krisztina, Kelevíz polgármestere. 
Húsvétra több száz kosarat készítettek, amelyek egy része futárszolgálattal jut el a megrendelőkhöz. – A koronavírus-járványhelyzetben szinte csak online tudtuk fogadni a rendeléseket, és azt tapasztaljuk, továbbra is sokan így vásárolnak, szinte az ország minden szegletébe szállítunk kosarakat, ajándéktárgyakat – tette hozzá a polgármester. 

 

Népszerűek az egyedi ajándékok

Már hetekkel korábban több somogyi településen tartottak termelői vásárokat, ahol különböző kézműves ajándékokat vásárolhattak az érdeklődők. Somogyváron tűzzománc­ékszereket, kopogtatókat, dekupázstechnikával készült tojásokat is lehetett vásárolni. A Kaposvári Nagypiacon is számos húsvéti asztali díszt kínáltak a kézműves alkotók. A Petörke Portékán nyuszifigurás szappant, különböző ízesítésű színes macaront, sőt még kézműves csokoládényulat is vásárolhattunk. A tapasztalatok szerint egyre több vásárló részesíti előnyben az egyedi termékeket és szívesen ajándékoznak ilyeneket az ünnepekkor. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában