Kipukkadt a lufi

2023.05.05. 13:18

Első fokon felmentették a Tüke busz ügy vádlottjait a pénteki tárgyaláson

Az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszéken bűncselekmény hiányában pénteken felmentették a Tüke Busz Zrt. ügy vádlottjait a gazdasági csalás vádja alól.

K.G.

Fotó: AS

Mint ismert, a Baranya Megyei Főügyészség három embert vádolt gazdasági csalással a pécsi buszflotta 2015-ös beszerzése kapcsán. A pécsi közgyűlés akkor arról hozott döntést, hogy 3,5 milliárd forintért vegyenek meg 115 buszt, holott ennél olcsóbban árulták a járműveket a Volvo holland cégénél. Azonban a vád szerint azért fogadtak el egy 660 millió forinttal kedvezőtlenebb ajánlatot, mert egy holland-magyar közvetítő cégnél a vádlottak felverték az árat.
A vádirati tényállást elfogadta a bíróság, de arra a következtetésre jutott, hogy az abban foglaltak nem tekinthetők büntetendő cselekménynek, indokolta Vadócz Attila bíró. Fontos tény, hogy a holland Volvo a Tüke Busszal nem akart szerződést kötni a pécsi önkormányzat rossz anyagi helyzete miatt, ezért volt szükség egy közreműködő cégre. A Volvo végig szerződéses kapcsolatban maradt a céggel, és a tulajdonjogát a vételár utolsó eurocentjének kifizetéséig fenntartotta. A bíróság megvizsgálta, és nem találta nyomát színlelt tevékenységnek, ugyanakkor a 20 százalékkal magasabb ár a buszpiacon a szakértők szerint elfogadható.
Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a közreműködő cég még a közbeszerzési eljárás lezárulása előtt pár nappal kötött szerződést a holland gyártóval. Az is furcsa, hogy az egyik holland-magyar állampolgárságú vádlott készpénzben akart felvenni 1,6 millió eurót, de ez nem törvénytelen, szögezte le a bíróság. A másodrendű vádlott Cs. András és ügyvédje elfogadta az ítéletet, a holland Siebe F. távollétében nem tudott nyilatkozni. Az ügy elsőrendű vádlottja, P. István, a Tüke Busz korábbi vezetője az eljárás alatt elhunyt. Az ügyészség azonban fellebbezett, az ügy emiatt a Pécsi Ítélőtáblán folytatódhat.

Ez azonban korántsem biztos, ugyanis nem zárható ki, hogy a Pécsi Ítélőtábla elfogultságot jelent az ügyben, és így más bíróságot jelölhetnek ki. (A szerk.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában