Tanulmányi kirándulás

2023.05.22. 14:42

Üzemlátogatáson voltak a krúdy diákjai

Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium 10. és 11. évfolyamos gimnáziumi tanulói 4 órás üzemlátogatáson vettek részt a Paksi atomerőműnél 2023. május 11.-én.

A látogatás során az atomerőmű napi működési rutinjával is megismerkedhettek a diákok a vezetett idegenvezetés során. Megszemlélhették az üzemi területen a 4-s blokk működését, illetve az irányítóközpontba is bepillantást nyerhettek a látogatói folyosóról. A látogatói központban kipróbálhatták az áramtermelés különböző módjait, pl. szobabiciklivel hogyan lehet áramot fejleszteni, és ezzel mennyi idő alatt tölthetnénk fel a mobilunkat.

Az üzemlátogatás során a „Karbantartó és Gyakorló Központban” is bővíthették a fizika, kémia, természetismeret tantárgyakhoz kapcsolódó tudásukat. Az intézmény - a világon egyedülálló - különlegessége, hogy falai között egy valódi reaktor a belső berendezésekkel, illetve egy fővízköri hurok főberendezései ( gőzfejlesztő, főelzáró tolózár, főkeringtető szivattyú) és számos további, a biztonság szempontjából lényeges berendezés található. Ezeket a diákok testközelből szemlélhették meg, és kipróbálhatták pl. hogy lehet lemászni egy hosszú csövön keresztül a melegági kollektorba. A látogatás végén egy sugárzásmérő kapun áthaladva lehetett meggyőződni, hogy senkit nem ért szennyezés.

Szervező tanár: Perger Ilona

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában