Minőség

2023.06.24. 15:25

A strandok többségén kiváló a vízminőség

Sonline / Likebalaton

A Veszprém Vármegyei Kormányhivatal folyamatosan ellenőrzi a fürdésre kijelölt vizek minőségét és a közegészségügyi szabályok betartását a fürdőzők biztonsága érdekében. A szezon előtti vizsgálatok szerint a strandok vize fürdésre alkalmas. A Nemzeti Népegészségügyi Központ minden fürdési idényt követően elvégzi országosan a fürdővizek minősítését, amelynek során az adott szezon és az azt megelőző három idény valamennyi vízvizsgálati eredményét figyelembe veszi. 

A 2019–2022 közötti időszakot alapul véve megállapítható, hogy a Veszprém vármegyében található strandok vize – a tavalyi évhez hasonlóan – idén is fürdésre alkalmas, javarészt „kiváló” minősítést kapott. A kormányhivatal az ellenőrzéseket a nyári időszakban is folyamatosan végzi majd.

A szakemberek a helyszíni ellenőrzések során vizsgálják, hogy vannak-e szennyezésre utaló, látható jelek vagy egyéb hulladék, intenzív algásodás vagy hínárosodás. A helyszíni bejáráskor a kormányhivatal közegészségügyi munkatársai a vízminőség mellett a strandolás higiénés feltételeire – például hulladékgyűjtés, szociális helyiségek takarítása és fertőtlenítése, pihenőterületek tisztasága – is figyelmet fordítanak. 

A kormányhivatal felhívta a figyelmet, a nem engedélyezett helyszíneken a víz minőségét nem ellenőrzik a szakemberek, így a fürdőzőknek ezeken a helyeken fertőzésveszéllyel kell számolnia, valamint ezeken a strandokon nincs vízimentő és elsősegélynyújtó személyzet sem. 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Forrás: veol.hu

Nyitókép: Mészáros Annarózsa/LikeBalaton.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában