Gyérítés

2023.06.12. 12:01

Brutálisan megtizedelik az állományt Somogyban

Több helyen is irtásba kezdenek a héten.

Sonline

423541909

Fotó: Emilio100

Az ország nagy részén az elmúlt héten is esős időjárás volt jellemző, sok helyen villámárvizek alakultak ki. A rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék kedvez a csípőszúnyogok számára alkalmas élőhelyek kialakulásának, mivel a vízzel telített árkokban, alacsonyabb fekvésű területeken, kisebb-nagyobb pocsolyákban, de még a kerti eszközökben megálló vízben is milliószám fejlődnek a szúnyoglárvák. Az ártéri és a nagyobb tavak mentén kialakult tenyészőhelyeken a szakértők jelzéseit figyelembe véve továbbra is végeznek szelektív, csak a szúnyogok lárváit elpusztító biológiai kezeléseket, a következő napokban várhatóan földi módszerrel dolgoznak a szakemberek. A nagyszámú, sokszor magántelkeken kialakuló tenyészőhelyeken szervezett módon nem lehet védekezni a szúnyogártalom ellen, továbbá a védett természeti területeken, így az ártéri erdők jelentős részén is csak nagyon korlátozottan van lehetőség a kezelések elvégzésére, emiatt egyre több területen kell a kifejlett szúnyogok ellen védekezni. 

A következő időszakban néhány területen pótolni kell az esők miatt elmaradt kezeléseket, erről az érintett önkormányzatok egyedi értesítést kapnak. A héten tizenhárom vármegyében, több mint háromszáz településen és hat fővárosi kerületben végeznek kezeléseket a szakemberek. Földi kémiai beavatkozások lesznek a Balatonnál, a fővárosban, a Duna mentén a Szigetközben, Komárom térségében, a Csepel-sziget településein, valamint Dunaújváros és Szekszárd környékén. Szükség van szúnyoggyérítésre az Ipoly és a Dráva mentén, továbbá Szolnokon és a környező területeken. A kifejlett szúnyogok elleni védekezéseket földi járműről, a települések lakott területein végzik az esti és éjszakai órákban. A legtöbb helyen a közlekedést és a lakosságot kevésbé zavaró ULV technológiát alkalmazzák, amely során apró cseppekben alig több mint fél liter készítményt juttatnak ki hektáronként.   

Közvetlen lakókörnyezetünkben is sokat tehetünk a szúnyogok ellen. A ház körül kialakult élőhelyek felszámolását a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített tájékoztató alapján magunk is elvégezhetjük, ezzel csökkentve a szúnyogártalmat.

 
 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában