Átalakulás

2023.06.24. 09:00

Homokzsákokat varrnak a bezárt határőr laktanyában Bolhón

Átvette és varrodává alakítja a bolhói határőr laktanyát a vízügyi igazgatóság, már az idén tucatnyi új munkahelyet teremtve ezzel. Az átalakítás már megkezdődött, és ígéretük szerint a harmadik negyedévben indulhat a varroda, ahol árvízvédelmi homokzsákokat készítenek majd.

Munkatársunktól

Határőr, varrógép, árvíz; ez a három szó talán még sosem szerepelt együtt egy mondatban. Bolhón most összejött és ez minden érintettnek jó: végre hasznosul az évek óta üresen álló határőr laktanya, új munkahelyek teremtődnek az évtizedes megélhetési gondokkal küzdő határszélen, és javulhat a felkészültség a manapság egyre gyakoribb árvizekre. 

Tizenhat év után lett új gazdája a 2007-ben bezárt határőr laktanyának. A helybeliek azt mondták lapunknak: ennek a tulajdonosnak nagyon örülnek, mert végre rendeződni látszik a létesítmény sorsa és az új gazda munkahelyeket teremt. A Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságnál lapunknak elmondták: az épületnek a Magyar Állam a tulajdonosa, s korábban a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság volt a kezelője. Az épületegyüttes ebben az évben került át a vízügyhöz és az árvízvédelem terén jut fontos szerephez. – Homokzsákokból jelentős védelmi készletekkel rendelkezünk és ezek pótlása folyamatos feladatunk. Ennek a megkönnyítése és költséghatékonnyá tétele a szándékunk – mondta lapunknak Bencs Zoltán, a DDVIZIG igazgatója. – Már rendbe tettük a régi laktanya környezetét, hozzáfogtunk az épület állagmegóvásához és azt az átalakítást is elkezdtük, ami a varroda elindításához szükséges. Az előttünk álló feladat elvégzésére közfoglalkoztatási mintaprogram indítását kezdeményeztük, amelynek jóváhagyását várjuk. A terveink szerint ez év harmadik negyedében indulhat el itt a termelés. 

Az árvízvédelemhez használatos zsákokat varrnak Bolhón a dolgozók. – Az ehhez szükséges gyártósorunk már megvan, ennek kiszolgálásához nyolc-tíz dolgozó alkalmazása válik szükségessé. 

Betonelemek gyártása is tervben van. Jelenleg is rendelkezünk betonelem gyártására alkalmas berendezéssel, amit várhatóan Bolhóra telepítünk. Ez további munkahelyeket teremt majd. 2023-ban első körben tizenegy dolgozó alkalmazására lesz szükségünk, amit később növelni szeretnénk. Közfoglalkoztatotti jogviszonyban tudjuk alkalmazni a leendő dolgozókat. 

Az igazgató azt is elmondta: a DDVIZIG a Rinya rendben tartásához évek óta emelt létszámban foglalkoztat közmunkásokat. Ha szükséges, akkor innét is csoportosítanak át dolgozókat a bolhói laktanyaprogramba. 
 

Attól féltek korábban, hogy menekültek szállása lesz 

Évekkel ezelőtt attól tartottak az emberek Bolhón és a szomszédos településeken, hogy a határőrség kiürült épületében majd menekülteket fognak elszállásolni. A nagykanizsai Határrendészeti Igazgatósághoz tartozó laktanya e célnak valóban tökéletesen megfelelt volna. Az épületegyüttes szép környezetben, csendes helyen fekszik, jól felszerelt konyhával, sok helyiségből álló szobákkal, fürdőkkel, mosdókkal rendelkezik. Húsz-huszonöt katona őrizte itt a déli határszakaszt valaha, sőt a rendőrségbe integrálódás előtti időszakban még ennél is többen indultak innét határ menti járőrözésre. 2007-ben zárták be a bolhói határőr laktanyát, s ekkor került ki a kapura a tábla, melyen az állt: eladó. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában