Vízeresztés

2023.06.19. 09:26

Ráérne még a zsilipnyitás a balatoniak szerint

K. G.

Balaton A helyi önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) levélben fordult az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz (OVF) azt kérve, hogy a Balaton vízszintjének csökkentését halasszák őszre a nyári turisztikai szezon megvédése érdekében. 
A levélben arra hivatkoznak, hogy a zsilipek megnyitását az OVF azzal indokolta, hogy a magas vízszint veszélyeztet egyes balatoni településeket, azonban az önkormányzatok szerint a tóparti települések eddig nem jeleztek semmilyen, a magas vízállásból fakadó kárt, vagy veszélyhelyzetet. 
Nem tartják indokoltnak a vízeresztést, mert a nyári párolgási veszteségek miatt a tó vízszintje így is napról napra csökkenni fog, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a nyár közepén már jelentkeznek az alacsony vízállás miatti gondok, állítja a BSZ. Azt kérték, hogy a Sió-zsilip megnyitása ügyében az OVF egyeztessen az önkormányzatokkal, és ossza meg velük, ha van olyan megbízható időjárás-előrejelzés, amely nagy biztonsággal további jelentős esőzéseket prognosztizál a tó vízgyűjtő területére. K. G. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában