Szúnyogirtás

2023.06.20. 07:42

Vége a harcnak: lecsapnak a vérszívókra Somogyban is

Tizenhat vármegye 438 településén köztük Somogyban is végeznek szúnyogirtást, közölte szerkesztőségünkkel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

K.R.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: RealPeopleStudio

Dél-Somogyban és Kaposváron is irtják a szúnyogokat. Legközelebb szerdán lesz szúnyogirtás, amely az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Somogyban  öt települést érint. Az eheti gyérítés alkalmával tíz településen 3100 hektáron irtják a vérszívókat. 

Forrás: OKF

A szúnyogok elleni védekezés érinti a Szigetközt és Dunakanyar településeit, Baját és Mohács térségét, a Tisza-tavi és Sajó menti területeket, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Zala vármegye több települését, Csorna térségét, valamint Pécset és további Baranya vármegyei településeket.

Az OKF úgy fogalmazott szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében, hogy a korábbi esős időjárás és az utána beköszöntött meleg kimondottan kedvezett csípőszúnyogok fejlődésének, a folyók és tavak mentén, valamint az eső miatt kialakult tenyészőhelyekből szúnyogok milliárdjai keltek ki az elmúlt hetekben.

A folyók és a nagyobb állóvizek térségében a katasztrófavédelem április eleje óta folyamatosan gondoskodik a szúnyoglárvák gyérítéséről. A június eleji viharok és villámárvizek miatt milliószámra jöttek létre a szúnyogok kifejlődéséhez optimális állóvizek. Az elaprózott vízfelületeket biológiai módszerrel nem lehet hatékonyan kezelni, és a természetvédelmi területeken is korlátozottak a beavatkozási lehetőségek még a biológiai eljárással is.

 

A kifejlett szúnyogok ellen kémiai módszerrel, irtószeres permetezéssel lehet védekezni, ilyen kezeléseket kizárólag a települések belterületén végeznek a szakemberek. 

A héten autóról juttatják ki a megfelelő készítményt, a legtöbb területen a közlekedést és az embereket kevésbé zavaró úgynevezett ULV eljárással (ultra low volume), amely során a platós gépjárműre rögzített permetező berendezés apró cseppekre bontja a készítményt.

 A kezelések késő este és éjszaka zajlanak. Azok időpontjáról minden település értesítést kap, és elérhetőek a katasztrófavédelem honlapján is. Minimális mennyiségű rovarirtószert, hektáronként fél liter szúnyogirtó készítményt permeteznek ki a szakemberek. A késő esti és éjszakai munkavégzés, illetve az alacsony dózis miatt a méhek és más nappal aktív beporzó rovarok nem veszélyeztetettek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában