Vándorkiállítás

2023.07.14. 08:59

A kockásfülű nyúllal és Boribonnal is találkozhatunk a tékában

A Takáts Gyula Vármegyei Hatókörű Városi Könyvtárba érkezett az a vándorkiállítás, amelyet a most 85 éves Marék Veronika József Attila-díjas magyar meseíró 80. születésnapjára szervezett a Móra Könyvkiadó.

Andricz Gabriella

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A gazdag életművet bemutató kiállítás szeptember 30-ig várja a látogatókat. 

Boribon, Kipp-Kopp, A kockásfülű nyúl. Ki ne ismerné ezeket a mesefigurákat? A rég volt gyermekek biztosan, de a mai fiatalok is szívesen olvasgatják Marék Veronika mesehőseinek történeteit, melyek egyszerű, rövid mesék, kapcsolatokról, érzésekről szólnak épp olyan módon, mint ahogy arra a kisgyermekeknek szükségük van. A kiállításon eredeti rajzok, tablók, a művek alapján készült játékok és applikációk mellett személyes tárgyak is helyet kapnak, valamint egy színpadterv is látható a Boribon és Annipanni című darabhoz, amelyet 2013-ban mutatott be a Budapest Bábszínház, és azóta is az egyik sikerdarabja a színháznak, 140 előadással. 

– Az én gyermekkorom réges-régen egyetlen hosszú játék volt, s abban reménykedtem, hogy sose lesz vége – írja a kiállítás ajánlójában Marék Veronika. – Amikor pályát kellett választani, nem tudtam mitévő legyek, annyi minden érdekelt. Sok mindent ki is próbáltam, ám a sors elterelt a tévutakról, és egy különös lehetőséget adott számomra, a könyvkészítést. Kitalálom, megírom, megrajzolom, kell-e ennél jobb játék? Szerencsére a gyermekek jól fogadják az írásaimat, azt a több mint száz mesekönyvet, amelyek tizenkét nyelven megjelentek, fűzte hozzá a meseíró. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában