Felmérések

2023.07.23. 18:59

Algahelyzet a Balatonnál

A Balaton nyíltvizében június végén még a kora nyári algaközösség képviselőivel találkozhatunk, annak ellenére, hogy a víz hőmérséklete már elérte a 22 °C-ot. Az algabiomassza egyelőre alacsony, amely nagyságrendileg megfelel a korábbi évek nyár eleji biomassza értékeinek – olvasható a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet oldalán.

A Siófoki-medence vize algákban rendkívül szegény volt, a Keszthelyi-medencében jellemzően ennél magasabb fitoplankton biomassza értékeket mértünk. A mintákban egyelőre egy- csak az utóbbi években dominánssá vált fecskemoszat faj dominál, de kis számban már megjelentek fonalas kékalgák is.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet mérései a jelenlegi állapotot tükrözik, megfelelő időjárási és tápanyag ellátottsági körülmények között az agák rendkívül gyors szaporodásra képesek, akár órák alatt képesek megduplázni mennyiségüket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában