Fotók!

2023.07.11. 17:14

A világon egyedülálló gép repült a Balaton felett

A világon egyedülálló gép repült a hétvégén a Balaton felett. A Liszunov Li-2 típusú légijárműből egyetlen repülőképes példány létezik.

Böcz Zoltán

Fotó: Mihalik András

A Balaton felett végzett sétarepülést, a földről is impozáns látványt nyújtó ezüst színű gép, mely a sármelléki repülőtérről felszállva mutatta meg utasainak két napon át a panorámát. Ez a Liszunov Li-2 utolsó repülő példánya a világon, amit a budaörsi Goldtimer Alapítvány üzemeltet. A különleges jármű a budapesti Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum tulajdona. A Li-2-est üzemeltető alapítvány 1997 októberében szállította Szolnokról Budaörsre azt a gépet, melyről a munkálatok során derült csak ki, hogy valójában az 1949-ben a Magyar Néphadsereg által átvett, később a Malévnél HA-LIX lajstrommal polgári szolgálatba állt Li-2-esről van szó. Hatalmas vállalás volt, amikor az alapítványnál elhatározták, hogy a masina újra a levegőbe fog emelkedni. Eddig körülbelül 45 ezer munkaórát fordítottak a felújításra. 

A Li-2 volt a második világháború utáni magyar polgári légiközlekedés első repülőgépe: a Magyar-Szovjet Polgári Légiforgalmi Részvénytársaság 1946-ban ezzel a típussal indította be előbb belföldi, majd nemzetközi járatait. A MALÉV ezt követően 1964-ig üzemeltette a Li-2-eseket, melyek a forgalomból kivonás után a légierőhöz, a sportrepülésbe, illetve kiállítási tárgyként különféle nyilvános helyekre kerültek. A honvédség főleg ejtőernyős kiképzésre és célzsák-vontatásra használta őket, egészen 1975-ös hadrendből kivonásukig.

A balatoni sétarepülésen csodálatos fotók készültek az egyetlen repülőképes Li-2-esről. A fotókat Mihalik András készítette, aki légiforgalmi irányítóként dolgozik több mint tíz éve. 

–  A családom mindig a légi közlekedésben dolgozott, szóval nem volt nehéz nekem is ebbe a környezetbe szocializálódnom – árulta el a légi felvételek készítője. – A fotózás gyerekkori hobbi, mellé pedig kereskedelmi pilóta is lettem – tette hozzá Mihalik András.

Fotók: Mihalik András

A légi, úgynevezett air-to-air fotózás András szerint egy egészen különleges világ. A műfaj lényege, hogy ehhez egy másik repülőt használnak a fotósok, hogy minél közelebbi és természetes kép születhessen a modellként szolgáló gépről. 

Gyakran nyitott, vagy leszerelt ajtóval repülünk, persze megfelelő biztosítás mellett, hogy szép és minőségi képek készülhessenek. Így néha az elemekkel is meg kell küzdenie a fotósnak a kabinban.

–  emelte ki Mihalik András.

A légijárművek szerelmese szerint nagy elkötelezettséget, rengeteg tervezést, időt és energiát igényel egy ilyen fotózás, ám a ráfordított energia aztán különleges élmények és káprázatos fotók formájában megtérül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában